Deşi apariţia legislaţiei de transpunere a Ordonanţei nr. 50 a obligat băncile să fie transparente în privinţa costurilor de credit, câteva dintre ele încearcă să-şi majoreze veniturile prin introducerea unei asigurări de viaţă pe care aleg să nu o prindă în DAE.
De exemplu, în cazul unui credit ipotecar de la BRD, clientul aproape că e obligat să acceseze la pachet şi o asigurare de viaţă, încheiată prin BRD Asigurări de Viaţă. Costul acesteia este de 0,074% lunar la soldul creditului. Astfel, la un credit ipotecar în lei pe 30 de ani pentru achiziţia unui imobil în valoare de 315.000 lei (70.000 euro), asigurarea va costa în total 35.500 lei. Dacă i se pare prea scumpă asigurarea BRD, clientul poate aduce alta, cu condiţia să fie agreată de bancă.
O strategie interesantă şi transparentă o are ING, care oferă credite cu asigurare de viaţă al cărei cost este de peste două ori mai mic decât în cazul BRD, respectiv 0,0209% la sold. Pentru acelaşi credit ipotecar, costul cu asigurarea de la ING este de 17.492 lei. În plus, creditul cu asigurare de viaţă de la ING are un cost total (DAE) al doilea cel mai bun din piaţă, de 6,58%, la mică distanţă de cel de la BCR, de 6,30%. Clientul are posibilitatea de a accesa creditul fără asigurare, dar costurile sunt semnificativ mai mari.
În cazul creditelor de consum, ING are unele dintre cele mai ieftine credite, deşi le oferă la pachet cu asigurare de viaţă. Doar Volksbank şi OTP au credite de consum mai ieftine decât cele de la ING. Şi la Credit Agricole creditele cu asigurare sunt mai ieftine decât cele fără. Raiffeisen, în schimb, oferă credite de nevoi personale doar cu asigurare de viaţă al cărei cost este de 0,081% la sold, de peste două ori mai mare decât la ING.
 

"Acest articol a apărut în ediţia print numărul 38 a revistei Capital din săptămâna 23 -29.09.2013"