Astfel, conform sursei citate, în România, mai mult de 45% din întregul volum de spam este reprezentat de mesajele ce conţin oferte farmaceutice. Dimensiunea medie a unui astfel de mesaj este 2,14 KB, aceste mesaje fiind formatate ca plain-text pentru mesajele spam trimise de către botneţi.

Tot la nivel local, spamul autohton este dominat de ofertele de produse (cupoane şi discounturi), precum şi de produse care promit să reducă din costul utilităţilor (energie, combustibil pentru maşini).

Pe de altă parte, aplicaţiile pentru Android au înregistrat, în primele trei luni ale anului, o creştere semnificativă a ratei de infectare cu malware, în mod special cu ameninţări ce vizează furtul de date personale, iar exploiturile folosite la obţinerea privilegiilor au ocupat, de asemenea, un loc important în topul ameninţărilor informatice. O parte dintre acestea sunt folosite voluntar de către posesori, însă în unele cazuri sunt folosite de alte ameninţări informatice pentru a prelua controlul dispozitivului.

Raportul Bitdefender relevă, totodată, că virusul Flashback, ce are drept ţintă sistemul de operare Mac OS X, a cauzat unul dintre cele mai periculoase incidente de securitate în primul trimestru al acestui an. Rata mare de succes pe care a înregistrat-o virusul scris în Java a generat cea mai mare infecţie cu malware (software periculos) din istoria Mac OS şi a demonstrat încă o dată importanţa soluţiilor de securitate chiar şi pe platformele de operare considerate imune la malware.

În ceea ce priveşte rata de răspândire, virusul Win32.Worm.Downadup este încă în topul ameninţărilor informatice, la patru ani de la descoperirea sa, fiind responsabil de mai mult de 10% dintre infecţiile determinate în România.

Pe locul secund se află Trojan.AutorunINF, o altă ameninţare notorie, care deţine o cotă de 7,49% din infecţii. Aceste două ameninţări au afectat numai computerele neprotejate ce rulează Windows XP.

Phishingul şi mesajele înşelătoare reprezintă aproximativ 2,5% din volumul de spam, iar instituţiile financiare sunt cele mai vizate. Majoritatea site-urilor de phishing sunt găzduite în Statele Unite ale Americii (circa 40%), Germania (6%), Brazilia (5%) şi Spania (5%).

Cea mai vizată instituţie financiară este PayPal (32,4%), Santander UK (2,76%) şi Mastercard (1,49%), în timp ce pe sectorul non-financiar, cea mai importantă ţintă este Facebook (5,10%), urmată de TAM Airlines (3,8%) şi de AOL (1,24%).

Conform datelor obţinute de Bitdefender, cele mai multe cazuri în ceea ce priveşte numărul de aplicaţii piratate şi modificate astfel încât să aibă un comportament fraudulos, se înregistrează în China, Rusia şi Franţa, în timp ce România se clasează pe locul şase în acest clasament.

Bitdefender este producătorul uneia dintre cele mai performante şi eficiente game de soluţii de securitate pentru internet atestate pe plan internaţional.

Din anul 2001, compania este unul dintre liderii industriei de securitate, dezvoltând soluţii de securitate premiate.

SURSA: Agerpres