Pentru achiziționarea celor două tipuri de carduri, Regia Autonomă de Transport București (RATB) a organizat o licitație deschisă, la care au fost desemnate două câștigătoare. Este vorba de SC Esențial IT, care furnizează cardurile Activ și SC Denis Technology pentru cardurile Multiplu.
Cardul Activ poate fi reîncărcat de nenumărate ori și are o durată de viață de circa patru ani, iar Multiplu se poate încărca cu minimum două călătorii și maximum zece călătorii. Însă, Esențial IT achiziționează din China, iar Denis Technology din Austria. Valoarea contractului semnat de RATB cu Esențial IT se ridică la 490.000 de euro fără TVA, iar cea a contractului cu Denis Technology la 135.000 de euro fără TVA.
Din datele Registrului Comerțului, societatea Esențial IT este deținută 100% de Tudor Popescu, care este în același timp și director executiv al societății UTI Systems. De precizat că UTI Italia, în asociere cu UTI Retail Solution, AP Trans și APB Prodata a câștigat licitația deschisă pentru realizarea sistemului automat de taxare al RATB. Proiectul, în valoare de 14 milioane de euro, a fost finanțat printr-un acord de împrumut între Guvernul României, Banca Europeană de Investiții și RATB.
Cine sunt câștigătorii
Există vreo legătură între contractul în care este implicată RATB, compania UTI Italia și UTI Retail Solution și cel încheiat de RATB cu Esențial IT, firmă deținută de directorul executiv al UTI Systems? „Nu există nicio legătură“, susține Tudor Popescu. „Contractul meu cu RATB a expirat anul acesta. Regia are deja în derulare altă licitație pentru carduri.
La această nouă licitație nu m-am înscris și nici nu o voi face pentru că, în momentul de față, nu am un preț competitiv. Probabil, dacă aș fi participat, aș fi lucrat cu același furnizor ca și până acum“, ne-a spus Popescu. Într-adevăr, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), RATB a inițiat o nouă procedură în vederea achiziționării altor 300.000 de cartele Multiplu, valoarea estimată a contractului fiind de 87.000 de euro, fără TVA. Ofertele pot fi depuse până pe 5 iulie.
În ceea ce privește contractul cu RATB, Tudor Popescu susține că nu are nicio legătură cu sistemul automat de taxare a RATB, ci doar livrează consumabile. În plus, Esențial IT verifică dacă informațiile pe care cardurile trebuie să le conțină din fabricație corespund standardelor.
Cea de-a două firmă, Denis Technology, este controlată de Sorin Gangler și pare să aibă noroc la contractele cu RATB. Din 2005 și până în prezent, Denis Technology a obținut pe bandă rulantă contracte pentru asfalt, piese de motor, rulmenţi, antigel, nisip, dar şi pentru cabluri de cupru, piese de schimb pentru tramvai etc., dovedindu-se un partener de cursă lungă pentru regia bucureşteană.
„Lucrez de 20 de ani cu RATB-ul și cunosc foarte bine curtea. Particip la peste 100 de licitații la RATB, din care câștig 30. Dar eu nu vând doar la RATB. Am zece angajați care se ocupă numai de SEAP. Câștig licitațiile pentru că nu am adaos comercial mai mare de 10%“, ne-a spus Gangler. El a precizat că va participa cu același partener la noua licitație a RATB și că vechiul contract se va încheia luna aceasta.
De ce ne costă mai mult?
Dacă trebuie să faci o călătorie cu unul din mijloacele de transport în comun ești obligat să scoți mai mulți bani din buzunar decât până acum. Și asta nu pentru că s-ar fi scumpit călătoria, ci pentru că banalul bilet de hârtie a fost scos din uz. Așa că, vrei nu vrei, înainte de a plăti costul călătoriei, trebuie să achiți cartela pe care se „încarcă“ biletul.
„Prețul de achiziție plătit de RATB pentru un card Activ este de 0,49 de euro, iar pentru un card Multiplu, de 0,27 euro, ambele fără TVA“, ne-a spus Brîndușa Raeceanu, șeful serviciului relații publice al regiei de transport. Adică, RATB plătește companiei furnizoare 2,6 lei pentru Activ și 1,2 lei/cardul Multiplu. Pe de altă parte, din informațiile postate pe site-ul RATB, un card Activ se poate procura contra sumei de 3,7 lei, iar cardul Multiplu cu 1,6 lei. Până la sfârșitul acestui an, numărul călătoriilor RATB estimate a fi efectuate este de circa 780 de mii.
Dacă cei ce apelează la transportul în comun văd partea goală a paharului, respectiv creșterea prețului călătoriei, reprezentanții RATB vorbesc de avantajele noului sistem de taxare. Posibilitatea de reîncărcare a cardurilor prin internet sau ATM-uri, indiferent de oră, a achitării taxei de călătorie pentru mai multe persoane, iar, în viitor, utilizarea cardurilor și pentru plata parcării, accesului la muzee sau spectacole sunt, în opinia reprezentanților RATB, câteva dintre avantajele noului sistem de taxare. Aceștia susțin că, în plus, sistemul permite colectarea automată a informațiilor referitoare la gradul de încărcare a vehiculelor și a fluxului de călători.

800 de mii de carduri Activ a furnizat RATB-ului firma Esențial IT. Prețul de achiziție plătit de Regie pentru un astfel de card este de 0,49 de euro fără TVA.

500 de mii de carduri Multiplu a achiziționat RATB de la compania Denis Technology, plătind 0,27 de euro fără TVA pentru un card.