Prin intermediul cardurilor ce ofera servicii conexe, in general este asigurat riscul de accident, de deces, de pierdere a unor bagaje sau a unor curse aeriene, raspundere civila etc. Nu este insa de ajuns sa fi beneficiarul unui astfel de card, ci este necesar ca plata cheltuielilor de calatorie (bilet de avion, autocar, tren) sau achizitionarea de benzina si/sau plata hotelului in cazul calatoriei cu autoturismul sa fie facuta prin intermediul cardului. De mentionat ca asigurarile asociate acestor carduri nu sunt luate in considerare la granita romaneasca, atunci cand trebuie sa dovedim ca avem asigurare medicala pentru a calatori in strainatate.
Serviciile de asistenta la cerere, oferite posesorilor de astfel de carduri se refera la cele de asistenta medicala (furnizarea coordonatelor unor medici specialisti in tara vizitata, monitorizarea starii de sanatate a detinatorului de card in cazul spitalizarii si informarea familiei sau a angajatorului, asistenta referitoare la informatii medicale de urgenta – informarea familiei sau angajatorului in caz de accident/imbolnavire a posesorului de card) si juridica (furnizarea de contacte cu avocati sau juristi pentru spete juridice sau civile, inclusiv plata unor cautiuni si urmarirea efectelor platii), oferirea inainte de calatorie a unor informatii medicale si administrative referitoare la tara de destinatie (pasaport, viza, formalitati vamale, taxe, vaccinare etc.).

Carduri cu servicii incluse in 13 variante

La ora actuala, doar cinci din cele 40 de banci ce opereaza pe piata romaneasca ofera carduri la care sunt asociate servicii conexe.
Banca Romaneasca (BR) emite patru tipuri de carduri Visa (Electron, Classic, Gold, Business), toate avand asociate servicii conexe. Serviciile de asistenta medicala si juridica sunt disponibile pentru toate tipurile de carduri emise. In afara acestor servicii, cardurile Visa Gold si Visa Business, emise de BR ofera posesorilor lor asigurari impotriva riscului de intarziere in timpul calatoriei, de intarziere sau pierdere a bagajelor, de rapire, accident. Totodata, pentru detinatorii acestor carduri sunt acoperite o serie de cheltuieli, cum ar fi cele juridice si medicale, cele legate de evacuare/repatriere in caz de urgenta, indemnizatia de spitalizare, anularea calatoriei, repatrierea corpului neinsufletit in caz de deces, inlocuirea documentelor pierdute/uitate, raspundere civila.
Cardurile MasterCard Gold emise de HVB Romania includ un pachet de asigurari de la AIG Romania, precum si tarife reduse la anumite servicii oferite de companii cum sunt Avis sau Austrian Airlines. Conform conditiilor stabilite in polita de asigurare incheiata de HVB Romania si AIG Romania, posesorii acestui card sunt asigurati in afara Romaniei impotriva oricaruia dintre urmatoarele riscuri: deces accidental, invaliditate permanenta, pierderea bagajelor, intarzierea zborului (mai mult de sase ore), raspundere civila (vatamari corporale). Sunt acoperite si toate cheltuielile ocazionate de un tratament medical de urgenta. Numai detinatorul de card poate beneficia de asigurare, daca are intre 16 si 65 ani. Acoperirea incepe din momentul parasirii Romaniei si se sfarseste in momentul sosirii, dar nu mai mult de 60 zile/calatorie. Cardul MasterCard Gold emis de HVB Romania ofera si o serie de reduceri pentru posesorii lui: la hotelul Crowne Plaza din Bucuresti (10% reducere pentru doua persoane la Sunday Jazz Brunch, la restaurantele Brasserie si Primavera, 10% reducere la 43 USD/persoana la pachetul pentru conferinta, voucher pentru o intrare libera la brunch si la clubul de fitness), la inchirierea de masini prin AVIS si partenerii sai (10% reducere fata de standardul original sau fata de ratele locale oriunde in Europa – in afara Romaniei – daca rezervarea se face prin biroul AVIS din Romania). In plus, de fiecare data cand cumpara un bilet de avion de la Austrian Airlines, pentru orice destinatie si clasa, posesorul sau va primi un voucher pentru intrarea libera la Dacia Lounge in aeroportul Otopeni (accesul in aceasta sala este rezervat pentru invitatii speciali).
ING Bank ofera si ea carduri la care sunt asociate servicii conexe. Astfel, cardul Visa Gold emis de aceasta banca include gratuit asigurarea individuala de accident, valabila atat pe teritoriul Romaniei (e singura banca in cazul careia asigurarea isi face efectul si pe teritoriul Romaniei), cat si strainatate. Cardul Visa Gold emis de ING Bank ofera in plus si servicii de asistenta medicala si juridica.
Un segment deosebit al cardurilor ce ofera servicii conexe este acela al charge cardurilor (produs intermediar intre cardurile de credit si cele de debit, caracterizat prin faptul ca posesorul trebuie sa constituie, la banca ce elibereaza „charge card-ul”, un depozit egal ca valoare cu suma maxima cu care banca il crediteaza pe respectivul client, depozit ce este remunerat cu dobanda acordata la vedere).

Carduri pentru cei bogati

Banca Tiriac ofera trei astfel de carduri (de tipul Platinium, Gold si Green): toate emise sub sigla American Express. Serviciile oferite de acestea, si de care posesorul unui astfel de card beneficiaza fara a plati in plus sunt: acordarea unor preturi avantajoase pentru cazare si calatoria cu avionul (se foloseste un sistem de acordare a unor puncte, luandu-se drept criteriu valoarea tranzactiilor efectuate prin intermediul acestui card), asigurarea impotriva riscului de accident, intarziere/pierdere a bagajelor, pierdere a unor curse aeriene in cazul in care zborul se face cu escala, asistenta medicala si juridica 24 de ore din 24.
Citibank Romania emite cardurile cu servicii conexe Visa Business Gold si Visa Business Silver.
Totusi, in cazul ultimelor trei banci (ING Bank, Banca Tiriac si Citibank Romania), accesul la acest tip de card putem spune ca este extrem de limitat, in sensul ca doar persoanele care dispun de venituri cu mult peste media salariului pe economie isi pot permite un astfel de card. Astfel, la ING aceste carduri sunt oferite doar clientilor bancii, adica oricarei persoane care are un cont la aceasta banca (suma minima pentru deschiderea unui cont ca persoana fizica la ING Bank este de 10.000 USD).
In cazul cardurilor American Express emise de Banca Tiriac, este necesara constituirea la aceasta banca a unor depozite de 5.000 USD pentru cardul Green, 10.000 USD pentru cardul Gold si 35.000 USD pentru cardul Platinium.
Citibank cere, la randul ei, constituirea unui depozit de 1.000 USD pentru cardul Silver si de 5.000 USD pentru cardul Gold.
Cheltuielile pentru deces accidental, invaliditate permanenta totala, cheltuieli medicale de urgenta, pentru accidente si imbolnaviri, transport medical de urgenta, raspundere civila fata de terti etc, acoperite de politele de asigurare asociate cardurilor ce ofera servicii conexe ajung la valoarea de 50.000 USD (in cazul cardului Visa Business Gold emis de Citibank Romania) sau 25.000 USD (in cazul cardului Silver emis de aceeasi banca).
Cardurile American Express ale Bancii Tiriac acopera cheltuieli de pana la 100.000 USD (cardurile Green si Gold) si pana la 200.000 USD (cardul Platinium) pentru aproximativ aceleasi evenimente.     

taxe Si comisioane la cardurile cu servicii incluse

Banca        Nume card        Taxa emitere card     Comisioane (%)        
                                 la comerciant    La ATM/ Ghiseu
B Rom**    Visa Electron        35.000 lei        0/0,1tt4t
B Rom**tVisa Classictt75.000 leitt0tt0,2/0,5r
B Rom**tVisa Goldtt500.000 leitt0,5/1tt0,2/1tr
CitibankttVisa Business Goldt20 USDttt0tt1,5tr
CitibankttVisa Business Silver t10 USDttt0/0,25tt1,5tr
HVB RomaniatMasterCard Goldtt100 USD*tt1tt3,75/4tr
Banca TiriactAMEX Greentt100*+80 USDt-t-tr
Banca TiriactAMEX Goldtt200*+80 USDt-t-tr
Banca TiriactAMEX Platiniumtt700*+80 USDt-t-r
INGttVisa Gold, t-t-t-r
ttClassic, Business