Farmaceuticele, sectorul imobiliar si serviciile de call-center sunt atractiile afaceristilor asiatici

La doar “cativa pasi” de Romania, tari ca Polonia sau Cehia nu prea s-au inghesuit sa investeasca la noi. Polonia s-a oprit pe la vreo suta de milioane de dolari, iar Cehia, la putin peste 200 de milioane de dolari. Vin in schimb indienii, care au pregatit pentru Romania circa un miliard de dolari.




Cu doua-trei decenii in urma, atunci cand in cinematografe rulau cu succes “Lantul amintirilor”, “Vagabondul” sau “Vandana”, probabil ca nici unui iubitor de filme indiene nu i-a trecut prin minte ca, peste ani si ani, ar putea sa se invarta la locul de munca printre sefi cu turbane. Cazute in uitare, filmele indiene au revenit la moda in ultimii ani in Romania si, odata cu ele, dar fara nici o legatura, au venit si investitorii din patria lui Raj Kapur.




“Totalul investitiilor indiene in Romania depaseste un miliard de dolari in perioada 2001-2004. Aici sunt incluse investitiile facute prin firme off-shore, ca si cele directe”, a declarat pentru Capital Kishan Swarup, primul secretar al Ambasadei Indiei la Bucuresti. El adauga ca, pentru acest an, se estimeaza ca totalul investitiilor indiene aflate in negociere, dar si a celor care se vor finaliza va depasi un miliard de dolari. In aceasta suma, se va inscrie, in mod sigur, si cea mai spectaculoasa noua intrare pe piata a unei firme indiene.



La sfarsitul lunii martie, Wipro Ltd, al treilea mare exportator de solutii informatice din India, va deschide un call center la Bucuresti. In centrul de relatii cu clientii, care va deservi in special piata est-europeana, se vor investi 250 de milioane de dolari, ceea ce reprezinta una dintre cele mai mari investitii de la zero ale unei companii straine in Romania. Putini dintre clientii unor firme din Anglia sau Franta, de exemplu, vor sti ca suna la o companie indiana cu sediul la Bucuresti si ca raspunsurile le vor primi de la operatori romani.


Dupa cum putini dintre cei care vor trece, intr-un an doi, prin intersectia soselei Mihai Bravu cu Splaiul Unirii vor sti ca viitoarele sapte blocuri turn, fiecare cu cate 16 sau 24 de etaje, au fost construite de o companie indiana. Pentru ca in aceasta primavara, firma Asmita va incepe lucrarile de constructie a 780 de apartamente in blocurile turn, care vor fi, mai mult ca sigur, cele mai inalte cladiri de locuit din Bucuresti. si in acest caz, investitia va fi mare: 150 de milioane de euro. Reprezentantii Asmita, care nu au afaceri in nici o tara din Europa de Est, spun ca au ales sa vina in Romania pentru ca este cea mai mare tara din zona, iar randamentele investitiilor imobiliare aici sunt printre cele mai bune. Alte doua companii indiene, Ranbaxy Laboratories si Lupin Laboratories, alearga umar la umar in cursa pentru cumpararea companiei romanesti Sindan, specializata in fabricarea de medicamente oncologice. Presa indiana sustine ca valoarea tranzactiei, care s-ar putea incheia in acest trimestru, este estimata la circa 150 de milioane de dolari.
De altfel, Ranbaxy, cel mai mare producator indian de generice si ingrediente pentru industria medicala, este interesat si de achizitionarea companiei farmaceutice Terapia Cluj. Acum, actionarul majoritar este fondul de investitii american Advent International, care a cumparat 95% din Terapia in urma cu doi ani, contra unei sume de 45 de milioane de dolari. si numele firmei Tractorul Brasov se leaga de o companie indiana, Mahindra&Mahindra, care a castigat finala in meciul privatizarii uzinei.



Prin contract, indienii vor trebui sa investeasca la Tractorul in jur de 200 de milioane de dolari.
Acestea sunt doar cateva dintre companiile indiene care adulmeca piata romaneasca, pentru ca, spun analistii, “invazia” abia acum incepe. “Vin aici pentru ca stiu ca in 2007 intram in UE, si astfel vor putea sa exporte pe piata din Uniune fara taxe. Romania este acum cam singura tara din zona in care mai este destul loc pentru investitii”, spune Florin Citu, economist-sef la ING Bank.
si poate peste cativa ani, asa cum americanii fac filme cu asalturile lor din Vietnam sau Irak, vom vedea filme indiene in care investitorul din tara lui Raj Kapur, venit in Romania cu afaceri, se indragosteste nebuneste de o fumusete din Berceni sau Drumul Taberei.

1.000.000.000 USD

Atat cumuleaza investitiile indiene aflate in negociere, dar si cele care se vor finaliza
in acest an, potrivit Ambasadei Indiei laBucuresti

Cate firme au Inscris indienii

In primele 11 luni din 2005, s-au inscris la Registrul Comertului 20 de companii cu capital
majoritar indian. Numarul total al companiilor indiene inmatriculate intre 1990 si decembrie, 2005 se ridica la 173. Dintre acestea, 88 activeaza in domeniul comertului cu amanuntul, 36 in constructii, 18 in transporturi, 13 in agricultura, 12 in industrie, 5 in domeniul comertului cu ridicata si una singura in turism.