Ilie Carabulea, cel mai mare acţionar al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), participă cu 9 milioane de euro la majoararea de capital propusă acţionarilor şi urmăreşte în continuare să atragă un partener strategic pentru dezvoltarea instituţiei de credit.

„Voi participa la majorare cu o cotă corespunzătoare procentului pe care îl deţin în prezent, respectiv cu aproximativ 9 milioane de euro (…) Schimbările de management au fost benefice pentru activitatea băncii. Eu caut în continuare un partener strategic, de fapt ne căutăm reciproc. Eu sunt deschis şi cred în bancă. Avem nevoie de un partener pentru know-how şi extindere. Cel mai mult mi-ar conveni un partener care să deţină maxim 30% din acţiuni”, a declarat Ilie Carabulea, care deţine 36,45% din acţiuni, citat de Mediafax.

BCC a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) pe data de 13 martie, principalul punct pe ordinea de zi fiind majorarea capitalului social cu 103,455 milioane de lei (aproximativ 25 milioane euro), la 331,5 milioane de lei, prin aport de numerar de la acţionari.

„Motivul majorării constă în capitalizarea băncii pentru a asigura o rezistenţă mai bună la şocurile macroeconomice şi sistemice şi pentru a susţine liniile de afaceri ale băncii”, potrivit anunţului de convocare a AGEA.

Carabulea a arătat că majorarea de capital e o decizie strategică care va da un semnal de consolidare şi de stabilitate a băncii. El crede că vor participa cei mai mulţi dintre acţionarii existenţi, proporţional cu procentajele deţinute deja.

„De fiecare dată când au fost majorări de capital, acţionarii au participat în proporţie de 95 – 98%”, a adăugat Carabulea.

Potrivit convocatorului transmis Bursei de Valori Bucureşti, banca va emite un număr de 1,034 miliarde de acţiuni, la un preţ de emisiune de 0,1 lei/acţiune (egal cu valoare nominală). Astfel, la 100 de acţiuni deţinute se vor aloca spre subscriere un număr de 45,3598 de noi titluri.

Banca Comercială Carpatica a înregistrat în trimestrul al treilea pierderi de 2,4 milioane lei, însă a încheiat primele nouă luni cu un profit net de 5,8 milioane lei, de patru ori mai mare comparativ cu câştigul din perioada similară a anului trecut. Activele băncii au crescut cu 43,2%, la 3,275 miliarde lei, faţă de valoarea de la finele anului trecut, când au fost de 2,287 miliarde lei