„Salariul minim s-a schimbat și, la rândul lui, va crește în următorii ani, conform programului de guvernare. Din punctul meu de vedere, trebuie să ajungem la un nivel de salarizare mai bun decât este astăzi – să nu uităm că ani și ani la rând nu au existat niciun fel de actualizări salariale”, a declarat Alexandru Petrescu. Conform acestuia, creșterea salarizării poate avea efecte benefice pe tot spectrul economic, „de la puterea de consum, la toate celelalte”.

Deși cei mai mulți dintre reprezentanții oamenilor de afaceri cred că salariul minim dăunează afacerilor și, implicit, economiei, perspectiva guvernanților este cu totul alta.

„Și noi vom tranzita spre – veți vedea că în programul de guvernare că apare des cuvântul – reindustrializare. Progresiv, ne vom muta ca și focus pe procesarea cu valoare adăugată: dacă noi tăiem copaci și vindem crengi și frunze, trimitem roșii în Bulgaria și importăm bulion, evident, va fi o problemă fiindcă valoarea adăugată produsă de acest tip de antreprenoriat este una foarte mică și este în directă dependență de salariul minim deoarece majoritatea celor de acolo sunt plătiți cu salariul minim. Îi va forța (n.r. creșterea salariului minim)  pe antreprenori și, în general, mediul de afaceri să ne mutăm încet și pe businessurile cu valoare adăugată. Vom intra mai mult în lanțul de producție al unui produs finit. De ce să nu facem roșii, dar de ce să nu facem și bulion sau alte derivate și după aceea să le vindem?”, a explicat ministrul pentru Mediul de Afaceri.