Programul start-up nation nu este benefic în totalitate. Doar unor anumite categorii. De exemplu producătorilor de calculatoare. Sau mediului politic. Pentru că politicienii se pot lăuda cu asta. Dar pentru alții efectele bune sunt limitate. E oare normel să bagi banii din taxele și impozitele populației în proiecte de mare risc? Pentru că asta este un start-up. Ar trebui întrebată populația dacă e de acord cu așa ceva. Apoi, randamentul investițional al proiectelor e greu de estimat. Statul nu câștigă nimic. Saua proape nimic.

Principial, într-o afacere, antreprenorul își asumă riscurile capitalului investit. Dacă statul îl finanțează 100% îl mai pot numi antreprenor? E de fapt un mare protejat social.

Și ideea acestui program cu crearea de locuri de muncă este o problemă falsă. Angajații trec de fapt de la o firmă la alta. Nu creezi neapărat ceva în plus.

Mai e vorba și de egalitatea de șanse. Antreprenorul care face afaceri pe cont propriu are aceleași șanse cu unul care este susținut de stat prin acest program? Deloc. Practic programul pedepsește performanța pentru că unele firme bune, dar geru de finanțat, vor fi scoase de pe piață de cele susținute prin strat-up nation.