Investitiile straine directe (ISD) in economia romaneasca au totalizat, in perioada ianuarie 2007 – iunie 2008, aproape 12 miliarde de euro. In acelasi interval, investitiile totale in economie au fost de aproape 29 de miliarde de euro.

 

Un simplu calcul matematic ne arata ca ISD au reprezentat doar 41% din total, spre deosebire de 2006, cand ponderea lor a fost de 53%. Cu alte cuvinte, dupa cum puteti citi si intr-o analiza din Suplimentul „Investitii“, distribuit saptamana aceasta impreuna cu revista Capital, fondurile autohtone joaca un rol tot mai important in economie, „ceea ce nu poate fi decat un lucru pozitiv. In contextul crizei financiare de peste hotare, capitalul strain se va replia, probabil, iar atunci cresterea economica viitoare a Romaniei se va baza foarte mult pe capital local“, considera Dragos Paslaru, general manager al GEA Strategy & Consulting.

 

Deocamdata, marile investitii romanesti par a prefera imobiliarele, insa sunt semne tot mai clare ca industria, serviciile, chiar si agricultura devin, la randul lor, atractive.