Desfășurat între 11 și 16 septembrie, spectaculosul Cannes Yachting Festival a fost urmat, după doar câteva zile, de o nouă reprezentație a luxului nautic: Monaco Yacht Show. Aflat la cea de-a 40-a ediție, evenimentul de la Cannes a adunat de-a lungul Promenade de la Croisette 528 de expozanți care au prezentat nu mai puțin de 600 de ambarcațiuni cu lungimi cuprinse între 2,1  metri și 65 de metri.

Conform organizatorilor, Cannes Yachting Festival 2017 a generat afaceri de 58 de milioane de euro pentru producătorii de ambarcațiuni, alte 21 de milioane de euro fiind câștigați de furnizorii de servicii. Chiar mai important, municipalitatea din Cannes și statul francez au încasat circa 37 de milioane de euro în doar șase zile din turismul asociat evenimentului.

Eleganță premiată

Pe lângă afacerile furnizorilor de iahturi și bărci – care par să fi revenit, conform organizatorilor, la nivelul anilor anteriori crizei din 2008 – un succes remarcat de specialiști a fost și fermecătorul Concours d’Elegance împărțit în trei categorii.

 

Astfel, câștigătorul premiului de eleganță pentru ambarcațiunile produse înainte de 1980 a fost, surprinzător, un maghiar, deținător al bărcii cu motor Karsai, produsă în 1954. La categoria post-1980, învingătoare a fost declarată ambarcațiunea Frauscher 858 Fantom Air, iar premiul pentru cel mai elegant echipaj feminin a fost acordat bărcii cu numele Ksar, o Riva din 1968.

Vedetele de la Monte Carlo

În luptă strânsă cu evenimentul de la Cannes pentru titlul de „cel mai important show nautic european“ Monaco Yacht Show (MYS) a debutat pe 27 septembrie adunând la start 580 de expozanți și 125 de superiahturi. Cunoscut în special pentru exclusivismul navelor prezentate, MYS a avut 50% dintre exponate produse doar în 2016 și 2017, lungimea medie a navelor expuse fiind de 48,9 metri, adică mai bine de un sfert din distanța medie dintre porțile unui teren de fotbal. Conform organizatorilor, valoarea exponatelor de la MYS 2017 a depășit 3,3 miliarde de euro.

Dincolo de cifre, ediția din acest an a Monaco Yacht Show a atins apogeul odată cu anunțarea celor trei premii acordate în cadrul MYS Superyacht Award Ceremony. Astfel, premiul pentru „nava cea mai prietenoasă cu mediul“ a fost cucerit de „Home“, un iaht de 49,8 metri produs în acest an la șantierul olandez Heesen Yachts.

De asemenea, premiul pentru design interior a fost câștigat de „Seven Sins“, iaht de 52 de metri cu detalii realizate de Officina Italiana Design Sanlorenzo.

 

„Jubilee“, un adevărat palat plutitor cu o lungime de 110 metri, a primit premii pentru „cel mai frumos design exterior“, dar și pentru „cel mai bun superiaht construit în 2017“.

Industria superiahturilor

4.704 este numărul iahturilor de dimensiuni mari în operare.
740 dintre aceste superiahturi sunt cu pânze.
40,96 metri este lungimea medie a unei astfel de nave.
23,6 milioane de euro este prețul mediu al unui superiaht.
40,9 miliarde de euro este valoarea navelor de acest tip construite în ultimii zece ani.