Fie că vorbim de avocatură, consultanță imobiliară, servicii medicale sau turism, sunt câțiva jucători care au performat, dezvoltând acele servicii considerate ”ideale” pentru clienți sau consumatori. Privite separat, fiecare dintre aceste  domenii are conturat câte un top al celor mai importanți investitori, companii cu afaceri de zeci de milioane de euro în fiecare an. În rândurile următoare sunt nominalizate unele dintre aceste companii, care vor fi votate de către cititorii revistei Capital și care, în funcție de aceste voturi, vor primi statuete OSKAR.

Vă prezentăm mai jos lista celor 10 candidaţi şi motivele pentru care au fost nominalizaţi:

JLL România

 

Compania de consultanţă imobiliară JLL România a fost implicată în peste 70% din tranzacţiile imobiliare realizate în 2015 în România şi în toate achiziţiile făcute de investitorii noi pe piaţa locală. Printre intermedieri se numără reprezentarea Prologis în vânzarea către CTP Invest a Prologis Logistic Park şi a Portland în cedarea tot către CTP a Bucharest West, dar şi reprezentarea GLL în achiziţia clădirii de birouri Floreasca Park de la Portland. Pe lângă aceste tranzacţii, compania a asistat în 2015 tranzacţii cu terenuri în valoare de circa 30 de milioane de euro, din care cea mai importantă este cea prin care Skanska a cumpărat un teren de la firma Pumac. Compania a oferit anul trecut consultanţă pentru închirierea a circa 80.000 de metri pătraţi în proiecte industriale şi de logistică. Printre companiile pentru care JLL a închiriat spaţii industriale şi de logistică se numără Profi, DB Schenker, DSV, P&G şi Gebruder Weiss.

 

Coldwell Banker Affiliates of Romania

Compania cu rădăcini americane este liderul pieţei de consultanţă imobiliară din România după ultimele rezultate financiare oficiale, precum şi compania cu cea mai extinsă activitate pe segmentul rezidenţial. Altfel spus, Coldwell Banker Affiliates of Romania este manager şi agent exclusiv pentru peste 15 proiecte rezidenţiale din Bucuresti şi din ţară, printre care Cosmopolis, cel mai mare proiect rezidenţial din zona de nord a Bucureştiului, Felicity, MetroCity Academiei, Onix Residence şi Politehnica Park Residence, Contemporano şi Riviera Luxury Residence în Cluj Napoca şi Dorobanţilor Residence şi Sânpetru Residence în Braşov. Brokerii agenţiei au vândut anul trecut, direct de la dezvoltator, peste 1.500 de locuinţe noi doar în Bucureşti. În ultimii doi ani, Coldwell a vândut integral mai multe proiecte rezidenţiale din Bucureşti, printre care Rose Garden, Alia Apartments, Nordia Residence sau UpTown Residence.

 

Țuca Zbârcea & Asociații

Țuca Zbârcea & Asociații a fost implicată în mai multe dintre proiectele de investiții semnificative de pe piața locală în diverse sectoare, printre care: preluarea magazinelor Billa de către Carrefour, achiziția distribuției angro de medicamente a grupului GSK de către Interbrands, vânzarea unui pachet de 51% în Autonet către Swiss Automotive Group, vânzarea operațiunilor McDonald’s către Premier Capital, achiziția Băncii Carpatica de către Nextebank. Avocații de la Țuca Zbârcea & Asociații au deținut un rol semnificativ și într-o serie de proiecte transfrontaliere, cum ar fi achiziția de către General Electric a activităților legate de energie ale Alstom, evaluată la 12,3 miliarde euro. Ţuca Zbârcea & Asociaţii s-a înființat în 2005, fiind organizată astăzi sub forma unor departamente specializate pe arii de practică, coordonate de unul sau mai mulți dintre avocații asociați.

 

Clifford Chance Badea

Casa de avocatură Clifford Chance Badea este prezentă în România din anul 2006. Biroul din București se implică în mod constant în tranzacții complexe de împrumuturi sindicalizate, finanțări, restructurări și proceduri de insolvență, emisiuni de eurobonduri, achiziții de companii de către investitori strategici, proiecte de infrastructură și autostrăzi. Anul trecut, cât și în primul trimestru al acestui an, între proiectele importante se numără și asistarea Nidera la preluarea United Shipping Agency (USA), proprietarul celui mai mare terminal de export de cereale din portul Constanța, asistarea Innova Capital în legătură cu vânzarea La Fantana către Oresa Ventures sau asistarea Abris Capital Partners în tranzacția prin care a intrat în acționariatul grupului Pehart Tec, principalul producător de hârtie tissue din România. Echipa companiei, la nivel local, este formată din patru parteneri și peste 40 de avocați.

 

Regina Maria

Preluată anul trecut de Mid Europa Partners, rețeaua de sănătate Regina Maria a continuat să investească în dezvoltare, cu deschideri de clinici în marile orașe, cât și în noi achiziții. Astăzi, compania reunește peste 3.000 de angajați și colaboratori și are un portofoliu de aproximativ 340.000 de pachete de prevenție și tratament. Totodată, rețeaua de sănătate înseamnă 25 locații proprii, patru spitale, două  maternități, șase campusuri medicale, opt centre de imagistică, 12 laboratoare acreditate, bancă proprie de celule stem și peste 180 de policlinici partenere în țară. Ultimele achziții anunțate anul acesta au fost spitalul Ponderas, o afacere de 16,1 milioane de euro și Centrul Medical Helios din Craiova. Acționarul Regina Maria, Mid Europa Partners, este cea mai mare firmă de private equity axată pe Europa Centrală si de Est și Turcia.

 

PwC România

PwC România este subsidiara companiei PwC, unul dintre marii jucători globali de pe piața serviciilor profesionale de consultanță. În 2015, PwC Romțânia a fost implicată în proiecte în care și-a oferit know-how-ul autorităților din România, cât și în tranzacții gigant. Astfel, consultanţii fiscali ai companiei au făcut parte din grupurile de lucru ce au contribuit la discuţiile cu autorităţile române pentru elaborarea noului Cod Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală. De asemenea, PwC România a furnizat asistenţă în tranzacţia prin care fondul de investiţii Advent Capital şi familia Enayati au vândut lanţul de clinici private Regina Maria către fondul de investiţii Mid Europa Partners și a fost implicată în vânzarea business-urilor “non-core” ale CME (Central European Media Enterprises) în România. 

 

Christian Tour

După o strategie bine pusă la punct anul trecut, în februarie 2016 proprietarii agenției de turism Christian Tour au anunțat o nouă linie de business: Memento Bus, primul smart cost bus din România, care va opera curse de transport în România și către destinații externe precum Grecia, Turcia, Bulgaria, Austria. Noul brand a venit în completarea altor investiții ale grupului, care, potrivit prognozelor, vor duce afacerile la aproximativ 150 milioane de euro, în 2017. Flota de autocare numără, în prezent, deja 35 de unități, ultimele investiții în înnoirea flotei ajungând la 3 milioane de euro. Pe partea de turism, Christian Tour a înregistrat afaceri de 60 de milioane de euro în 2015 și și-a propus să atingă 70 de milioane de euro anul acesta datorită, în principal, creșterii vânzărilor către Spania, Grecia și Turcia.

Orange

Operatorul Orange România este liderul pieţei locale telecom. Compania a obţinut venituri de 235,5 milioane de euro, în primele trei luni din 2016, în creştere cu 6,5% faţă de perioada similară a anului trecut, conform rezultatelor financiare ale companiei. La 31 martie 2016, compania franceză avea, pe plan local, peste 10 milioane de clienţi, din care 48,2% abonaţi şi 51,8% utilizatori ai serviciilor PrePay. Compania oferă şi servicii TV prin satelit, iar Orange TV a înregistrat 294.000 de abonaţi, o creştere de 54,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În prezent, reţeaua Orange oferă, în România, acces la internet mobil la viteze 4G pentru 72,1% din populaţia totală şi 96,2% din populaţia urbană a României. Acoperirea 4G+ este în continuă creştere, cu 13 oraşe, în prezent. De la 1 mai, CEO Orange România este Liudmila Climoc, care activează de 19 ani în industria de profil.

 

RCS&RDS

Cel mai mare operator de cablu şi internet din ţara noastră a început să devină un jucător important şi pe piaţa de telefonie mobilă, depăşind ca număr de abonamente Telekom România. Serviciul de telefonie mobilă Digi Mobil a ajuns la peste două milioane de abonați, persoane fizice, în numai doi ani de la relansare, ajungând astfel la o cotă de piață estimată de 25% din piața abonamentelor pentru persoane fizice. În același timp, serviciul de internet mobil înregistrează peste 2,4 milioane de utilizatori. RCS&RDS are două milioane de abonaţi la internet fix, 2,7 milioane de abonaţi la servicii de televiziune, 700.000 la televiziune prin satelit şi 1,4 milioane abonaţi la telefonie fixă. Compania furnizează servicii în România, Ungaria, Spania şi Italia.

 

Kiwi Finance

Pentru Kiwi Finance, compania condusă de Anca Bidian,  2015 a fost un an profitabil. Firma de brokeraj a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 9,3 milioane de lei, în creștere cu 47% mai mult față de 2014 și cu un volum de credite intermediate de 410 milioane lei, mai mult cu 37% față de cele 300 milioane lei din anul precedent. Dintre acestea, 60% au fost intermedieri pe zona de credite imobiliare, 25% pe consum şi 10% credite pentru IMM. Potrivit instituției, în fiecare zi cinci familii din țară s-au mutat în casă nouă, cumpărată prin creditul luat de la Kiwi Finance. 

 

Celelalte categorii