Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, schema de ajutor de stat de garantare a creditelor pentru companiile mari va deveni operaţională săptămâna viitoare.

„Săptămâna viitoare. Astăzi am finalizat Convenţia cu EximBank, trece după aceea în CIFGA (Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări de la EximBank – n.r.)”, a declarat Florin Cîţu la începutul şedinţei de guvern, întrebat de premierul Ludovic Orban când devine operaţională schema de ajutor de stat de garantare a creditelor pentru companiile mari.

În acest context, premierul a subliniat faptul că este extrem de important ca schema de ajutor de stat să fie implementată, ca în cazul IMM-urilor.

„Convocaţi CIFGA şi luaţi odată decizia, pentru că este o aşteptare mare în privinţa acestei scheme de ajutor de stat. Am aplicat pentru IMM-uri, trebuie să oferim această schemă şi pentru companiile mari.

Deci, săptămâna viitoare va fi operaţionalizată”, a afirmat Ludovic Orban.

Cine sunt beneficiarii

În urmă cu câteva săptămâni, Guvernul a aprobat schema de garantare a accesului la credite pentru capital de lucru şi investiţii pentru companiile mari.

„Un alt program de sprijin din cadrul Planului de investiţii şi relansare economică (…) este programul de facilitare a accesului la credite pentru capital de lucru şi investiţii pentru companiile mari, companiile care nu sunt IMM-uri. Astfel, a fost adoptată ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Eximbank, care transformă această bancă în administrator de schemă de garantare pentru un astfel de produs. Practic, se creează cadrul legal prin care Eximbank poate să administreze această schemă de garantare pentru credite pentru investiţii şi capital de lucru pentru companii mari cu cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei”, a declarat Dancă.

El a adăugat că numărul estimat al beneficiarilor care pot avea acces la acest produs, care iniţial a fost notificat la Comisia Europeană cu un plafon de garanţii de 8 miliarde de lei şi cu posibilitatea suplimentării, este de 600 de companii, cu o cifră de afaceri de aproximativ 580 de miliarde de lei şi un număr de salariaţi de 1,7 milioane.