Ora de vară 2023. Nu peste mult timp, românii trebuie să-și regleze ceasurile. Marea întrebare care se ridică în fiecare an este când se va petrece acest lucru. Și mai important de reținut este că vom dormi cu o oră mai puțin.

Există însă țări care au luat decizia de a nu mai trece la ora de vară. Ea a fost eliminată în cel puțin 60% dintre statele lumii. Printre acestea se numără: Emiratele Arabe Unite, Egipt, Sudan, India, China, Japonia și altele. De altfel, la Bruxelles se discută intens despre renunțarea la schimbarea orei.

Ora de vară a fost pusă în practică întâia oară în timpul Primului Război Mondial. Obiceiul a luat sfârșit după încheierea războiului, când toate ceasurile au revenit la ora standard. A fost reintrodus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de către președintele Franklin Roosevelt.

Ziua în care se trece la ora de vară 2023

Ora de vară se va aplica și în acest an în România. În țara noastră, trecerea la ora de vară 2023 se va face în primăvară. Mai exact, în luna martie 2023. Atunci, vom regla ceasul, iar ora 3 va deveni ora 4, ceea ce presupune o oră în minus de somn.

Tranziția de la ora de iarnă la ora de vară 2023 se realizează în ultima duminică din luna martie, în fiecare an. Asta înseamnă că, în anul curent, vom face trecerea la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie, când ceasurile se vor devansa de la ora 03:00 la ora 04:00.

În mare parte, trecerea la ora de vară are un singur scop și anume creșterea numărului de ore în care populația poate beneficia de lumina naturală a soarelui. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, trecerea la ora de vară nu este una chiar benefică.

Disconfort fizic și psihic în momentul în care se schimbă ora

Un sondaj UE, care a fost realizat pe un eșantion de 4,6 milioane de oameni, a arătat la un moment dat că o mare parte a populației simte un disconfort fizic și psihic în momentul în care se schimbă ora.

Specialiștii susțin că în momentul în care se schimbă ora, sănătatea oamenilor este afectată, iar acest lucru ar putea fi extrem de periculos. Anterior, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc sau nu să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă.

Cum în România nu s-a luat încă o decizie oficială în acest sens și cel mai probabil nu va fi luată în acest an, toți românii trebuie să fie pregătiți să-și regleze ceasurile şi anul acesta..