Pandemia de coronavirus încă face victime în România, iar îngrijorările cresc de la o zi la alta. În acest context, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu are deja un scenariu. Mai exact, acesta a declarat că Evaluarea naţională şi admiterea la liceu ar urma să fie decalate în contextul epidemiologic în care ne aflăm.

Potrivit ministrului, examenele ar urma să fie decalate pentru ca elevi să poată fi prezenți în clasă. De cealaltă parte însă, Bacalaureatul nu va fi afectat și va rămâne în forma anunțată.

“Este posibil să decalăm Evaluarea Națională și admiterea la liceu. Bacalaureatul va rămâne așa cum a fost anunțat.
Examenele naționale trebuie să se desfășoare cu prezența fizică. Examenele se vor susține, anul școlar se va încheia”, a anunțat, marţi, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Mai târziu, ministrul a venit cu o serie de detalii noi. Potrivit acestuia, examenul de bacalaureat va avea loc la datele stabilite, însă Evaluarea Națională se va decala şi va avea loc în perioada 5-8 iulie.

”Decalăm examenul de Evaluare Naţională, se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după 8 iulie. Se păstreează toate datele iniţiale pentru titularizare şi definitivat”, a anunţat Sorin Cîmeanu.

Sorin Cîmpeanu, apel către Vlad Voiculescu

Totodată, ministrul Educaţiei,  Sorin Cîmpeanu i-a transmis o cerere ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Mai exact, acesta cere ca şcolile să treacă în sistem online numai în cazul în care localitatea respectivă este în carantină.

“Vă adresăm rugămintea de a analiza cu celeritate prezenta propunere a Ministerului Educaţiei de modificare a Ordinului nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul Sars CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât şcolile trec în sistem online numai în situaţia în care la nivelul localităţii este declarată starea de carantină”, se arată în adresa trimisă de Cîmpeanu către Ministerul Sănătăţii.

Totodată, ministrul a ținut să sublinieze faptul că în școli regulie impuse de autorități sunt respectate mult mai strict decât în alte locuri publice. Ministrul Sănătății a oferit și el la rândul său o serie declarații, potrivit cărora modalitatea da carantinare ar urma să fie modificată.