Reprezentanţii Societăţii Române de Epidemiologie sunt și ei îngrijorați, deoarece în ultima săptămână, cazurile de coronavirus din România au explodat.

Epidemiologii consideră că singurul mod în care am putea reveni la normalitate este ca numărul de cazuri și de decese din cauza coronavirusului să înceapă să scadă semnificativ. 

Totodată, aceștia au trimis o serie de recomandări populației pentru a se putea salva în fața virusului ucigaș atunci când e cazul.

Recomandări pentru populație 

– anunţarea sau consultarea cu un medic în cazul apariţiei manifestărilor caracteristice bolii;

– păstrarea distanţării fizice de cel puţin 1,5 m între persoane în spaţiile închise sau în orice circumstanţă în care sunt prezenţi mai mulţi indivizi;

– evitarea constituirii unor grupuri mari de persoane, peste numărul recomandat;

– purtarea măştii în spaţii închise sau ori de câte ori este necesară interacţiunea dintre două sau mai multe persoane;

– igiena prin decontaminarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi/sau cu soluţie hidroalcoolică;

– decontaminarea obiectelor sau suprafeţelor utilizate sau atinse de mai multe persoane; respectarea recomandărilor autorităţilor şi metodologiilor prin care se realizează activităţile individuale sau a grupurilor de persoane, ca urmare a măsurilor de relaxare aflate în vigoare.

”Considerăm că revenirea la normalitate este posibilă numai cu condiţia scăderii constante a numărului de cazuri şi a deceselor, iar implementarea măsurilor necesare de relaxare, prevăzute în etapele următoare, depinde de respectarea reglementărilor reamintite şi manifestarea spiritului civic din partea fiecărui cetăţean al acestei ţări”, au transmis epidemiologii.