Aparatele de fotografiat compacte au revolutionat piata foto, fiind destinate exclusiv amatorilor. Utilizarea deosebit de simpla se datoreaza functionarii acestora in regim complet automat. Spre deosebire de camerele profesionale, au fost eliminate aproape in totalitate reglajele manuale, distanta, timpul de expunere, diafragma reglandu-se automat. In prezent, toate aceste tipuri de aparate poseda si un blit pentru fotografiere pe timp de noapte.
Aspectul exterior comun ii induce in eroare pe multi dintre cumparatori, alegerea fiind facuta exclusiv in functie de pret. Totusi, complexitatea acestora difera foarte mult, in ciuda dimensiunilor foarte reduse. Pentru a obtine fotografii de calitate trebuie cunoscute cateva elemente legate de functionarea acestor aparate. In primul rand, cand cumparam un aparat foto, trebuie sa ne asiguram ca acesta permite reglarea manuala sau automata in functie de sensibilitatea filmului pe care il utilizam. Acest lucru este comun tuturor camerelor foto de marca, insa in comert se gasesc aparate foarte ieftine, care nu pot fi setate in functie de sensibilitatea filmului, calitatea fotografiilor neputand fi astfel controlata. Uzual, sensibilitatea filmelor folosite de amatori este de 100, 200 si 400 ASA, aparatele facandu-si singure corectiile, in functie de natura negativului. Acest lucru este posibil gratie codului DX inscriptionat pe caseta in care este introdus filmul. Atentie la faptul ca pe unele aparate de provenienta necunoscuta sunt scrise literele DX, insa nu sunt dotate cu sistemul automat de identificare a sensibilitatii negativului.
Cele mai simple aparate sunt construite in sistemul „free focus”. Practic, aceasta inseamna ca pentru a avea o imagine clara, distanta minima fata de subiect trebuie sa fie de minimum 1,4 – 1,6 metri. Acestea sunt, de altfel, si cele mai ieftine tipuri. Urmeaza variantele „auto focus”, care permit o focalizare a imaginii, in medie, de la 0,45 – 0,6 metri la infinit, si o claritate mai buna. Principalul avantaj il constituie realizarea de portrete, ce nu poate fi obtinuta cu aparate cu focus fix. O imbunatatire a sistemului o constituie cele ce poseda o focalizare in trei sau cinci puncte, nu numai in centrul imaginii. Astfel, se ofera posibilitatea reglarii claritatii imaginii pe un personaj aflat intr-un plan mai indepartat.
Obiectivele cu zoom maresc pretul
Cele mai perfectionate sunt aparatele cu obiectiv cu zoom. Aceste obiective au distanta focala variabila, permitand „apropierea” subiectului. Aparatele perfectionate au si presetari pentru diverse moduri de fotografiere, selectarea acestora facandu-se la alegere. Singurul incovenient al acestor aparate foto il constituie pretul, ce poate depasi 300 de dolari pentru cele care au puterea de marire de patru ori.
Cand se fotografiaza noaptea, trebuie tinut cont de puterea mica a blitului, distanta maxima fata de subiect fiind de patru metri. Este recomandat a se utiliza si un film de sensibilitate mare, de 400 ASA, pentru ca fotografiile sa nu iasa prea intunecate. In prezent, marea majoritate au un sistem de declansare a blitului care elimina fenomenul neplacut de „ochi rosii”. Pe timp de zi, sunt recomandate negativele cu sensibilitati de 100 si 200 ASA.
Foarte importante pentru alegerea unui „aparat de firma” sunt garantia de 12 luni si asigurarea unui service specializat. Este adevarat ca diferentele de pret sunt semnificative, insa riscul defectarii unui aparat cumparat din targ, dupa doua filme trase, este major. La fel si la filme. Calitatea peliculei fotosensibile a filmelor ieftine nu este constanta, caracteristicile putand varia chiar pe lungimea a 36 de cadre. De asemenea, cu un film de foarte buna calitate nu se vor putea obtine fotografii bune, daca posibilitatile aparatului sunt reduse.    

Alegerea filmului
Filmele negative color pentru uzul amatorilor au sensibilitati cuprinse intre 100 si 400 ASA. Pentru ca ne aflam in plin sezon estival, pentru timp de zi, cele mai putin sensibile, de 100 ASA, dau rezultate excelente. Pentru a fi siguri ca fotografiile vor fi reusite si in cazul in care soarele este acoperit de nori, este recomandabil sa incarcam aparatul foto cu un film de 200 ASA. Pentru fotografii de interior trebuie utilizat obligatoriu un film de sensibilitate maxima (400 ASA), tinand cont de puterea mica a blitului. De altfel, chiar si in acest caz trebuie ca distanta sa fie de aproximativ trei metri pentru a avea o iluminare buna a subiectului.
Trebuie precizat ca cele trei firme
Kodak, Fuji si Agfa sunt cel mai bine cotate pe piata, produsele lor fiind recunoscute ca cele mai bune. Celelalte pelicule pot fi utilizate, insa nu intotdeauna rezultatele vor fi cele asteptate. Daca ne tenteaza pretul acestora din urma, este recomandabil sa cumparam negative cu sensibilitatea de minimum 200 ASA.