Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat, luni, procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională, pe locul actualului preşedinte, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul.

Mandatul lui Valer Dorneanu la CCR, la final

Termenul de depunere a candidaturilor pentru această funcţie este 26 aprilie, iar Comisia juridică va depune raportul până pe 29 aprilie, a stabilit Biroul permanent.

Mandatul de judecător la CCR al lui Valer Dorneanu urmează să expire în 10 iunie, se precizează în scrisoarea transmisă de Curte conducerii Camerei.

„Domnul Valer Dorneanu a fost numit judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului doamnei judecător Aspazia Cojocaru (…). Domnul Valer Dorneanu a depus jurământul prevăzut de art.63 alin 1 din Legea 47/1992, republicată, în data de 10 iunie 2013. Având în vedere că, potrivit tezei a doua din alin. 2 al art. 63, judecătorii Curţii îşi vor exercita funcţia de la data depunerii jurământului, se constată în temeiul art.67 alin. 2, teza întâi, că mandatul domnului judecător Valer Dorneanu expiră în data de 10 iunie 2022″, se menţionează în document, potrivit Agerpres.

De asemenea, potrivit legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor, se mai arată în adresa CCR.

Și mandatul Monei Pivniceru expiră în iunie

În plus, biroul permanent al Senatului a stabilit luna trecută un calendar pentru desemnarea unui judecător la CCR, care o va înlocui pe Mona Pivniceru, al cărei mandat expiră pe 10 iunie.

Robert Cazanciuc a menţionat atunci că nu s-a discutat încă la nivelul PSD despre candidaturi, urmând ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare, când vor fi analizate condiţiile prevăzute de lege pentru ocuparea acestei funcţii.

„Nu s-a discutat încă la nivelul partidului, probabil în perioada următoare, după ce această procedură a fost deja declanşată, vom discuta despre candidaturi, condiţia cerută de lege, de experienţă, de probitate profesională, de autoritate profesională, de ce nu, pentru că discutăm de Curtea Constituţională, un organism politic-jurisdicţional”, a declarat senatorul social-democrat.

Menționăm că, noile numiri sunt împărțite între PSD, PNL și președintele Iohannis.