Calendar Ortodox 24 iulie 2021. Astăzi este prăznuită o mare sfântă! Ce rugăciune este bine să rostim?

Sfânta Mare Muceniță Hristina a fost fiica lui Urban, un reprezentant imperial al cetății Tir. Când a ajuns la vârsta de doisprezece ani, această mare sfântă a fost închisă într-un turn, de către tatăl ei.

Această decizie drastică a fost luată deoarece tatăl ei dorea să o ferească de ochii lumii, considerând că era foarte frumoasă. Mai apoi, acesta plănuia să o țină pe sfântă închisă până când împlinea vârsta deplină a majoratului.

Calendar Ortodox 24 iulie 2021. Astăzi este prăznuită o mare sfântă! Ce rugăciune este bine să rostim?

Potrivit tradiției creștine, Sfânta Hristina nu era mulțumită de credința idolatră și a început să se roage. În urma rugăciunii, un înger i s-a arătat, dezvăluindu-i tainele dumnezeiești. Descoperind acestea, se spune că Hristina a distrus toți idolii din turnul în care era închisă.

Tatăl său s-a înfuriat grav din cauza acestui gest și a supus-o pe sfântă la multe chinuri. Aceasta a fost aruncată în temniță timp de mai multe zile, fără mâncare. Totuși, tradiția creștină spune că sfânta a fost hranită de către îngeri. După și mai multe suferințe, sfânta a fost aruncată în mare. De asemenea, suferințele sale nu s-au încheiat nici după ce tatăl ei a murit, deoarece succesorul acestuia a torturat-o și mai mult. După toate acestea, Sfânta Mare Muceniță Hristina a primit moartea prin sabie.

Calendar Ortodox 24 iulie 2021. Astăzi este prăznuită o mare sfântă! Ce rugăciune este bine să rostim?

Acesta este Troparul Sfintei Mari Muceniţe Hristina, rugăciune bună de rostit în această zi: „Mieluşeaua Ta, Iisuse, Hristina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.”

Calendarul Ortodox ne arată că astăzi sunt cinstiți și următorii sfinți:

  • Sfântul Mucenic Capiton;
  • Sfântul Mucenic Atanasie din Chios;
  • Sfântul Mucenic Imeneu;
  • Sfântul Mucenic Ermoghen;
  • Sfântul Mucenic Teofil din Zachint.