Calendar ortodox 21 decembrie 2020. Zi extrem de importantă pentru credincioșii creștin ortodocși. În această zi, sunt prăznuiţi Sfânta Muceniţă Iuliana şi Sfântul Mucenic Temistocle. Sfânta Iuliana este considerată protectoarea mamelor care nasc, iar numele ei este invocat la nașteri și în timpul diverselor boli.

Calendar ortodox 21 decembrie. Sfânta Iuliana, Ocrotitoarea mamelor

Sfânta Iuliana a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea. Era fiica unor oameni bogați, care au logodit-o cu Eleusie, un senator păgân. Iuliana a refuzat să se căsătorească cu Eleusie, motivând că nu este creștin. Din această cauză, tatăl o va da în mâinile lui Eleusie, spre a fi judecată și pedepsită.

Pentru că a refuzat să se închine idolilor păgâni, Iuliana a fost spânzurată de păr, i s-au ars părți ale trupului cu fiare înroșite și a fost aruncată într-un cuptor încins, din care a ieșit nevătămată. Văzând cele întâmplate, 500 de bărbați și 130 de femei au lepădat credința păgână. Din porunca lui Eleusie, toți au fost uciși, împreună cu Iuliana, care avea doar 18 ani.

Într-o noapte, pe când sfânta stătea la rugăciune, i s-a arătat diavolul în chip de înger de lumină și i-a spus ce chinuri avea să sufere în continuare. Ispititorul o învață să aducă jertfe idolilor, ca să scape cu viață. Dar Iuliana, înțelegând primejdia, s-a rugat fierbinte către Dumnezeu ca să-i descopere cine era acela care i se arătase. Prin puterea Domnului, diavolul a mărturisit singur cine este, iar sfânta cu putere minunată l-a legat și l-a pedepsit până în dimineața în care a fost din nou scoasă la chinuri.

Calendar ortodox 21 decembrie. Sfânta Iuliana, Ocrotitoarea mamelor

Sfânta Iuliana este considerată protectoarea mamelor care nasc, iar numele ei este invocat la nașteri și în timpul diverselor boli. În icoane este zugrăvită și în chipul unei persoane care reușește să prindă în lanțuri un diavol înaripat, dar și cum suportă diverse torturi luptându-se cu diavolii.