Conform credinței creștin ortodoxe, există anumite zile în care oamenii nu își pot oficializa relația prin sfânta taină a căsătoriei. Calendarului ortodox ne anunță exact care sunt zilele repesctive în care NU putem organiza nunți.

Dacă urmează să te căsătorești în 2022, iată care sunt perioadele pe care trebuie să le eviți pentru marea zi a vieții tale.

Când NU se fac nunţi în 2022? A apărut noul calendar ortodox

Zilele din acest an în care clericii nu cunună cuplurile coincid cu perioadele de post, plus sărbătorile importante, stabilite de către Biserica Ortodoxă. Astfel că nu puteți să faceți nunta în:

– în toate zilele de post şi posturile mari din an;

– în toate zilele de miercuri și vineri;

– luni după Lăsatului secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sf. Apostol Toma (28 februarie – 1 mai);

– în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (20 – 28 iunie);

– în Postul Adormirii Maicii Domnului (1 – 14 august);

– la Tăierea Capului Sf. Ioan Botezatorul (29 august);

– în postul Naşterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);

– în ajunul şi zilele Praznicelor Împărăteşti: 1 – 2 februarie, 1-2 și 11 – 13 iunie, 15 august, 13 – 14 septembrie;

– de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie);

Zilele în care se pot organiza nunţi în 2022

Mai jos, aveți un calendar colorat în care sunt marcate cu alb toate zilele permise pentru cununiile religioase, conform crestinortodox.ro.

Iubitoarele de primăvară trebuie să știe că lunile martie și aprilie sunt indisponibile pentru căsătorie, însă ianuarie, mai, iulie, septembrie și octombrie au aproape toate zilele disponibile pentru a se putea organiza o frumoasă nuntă.

SURSĂ: antena3.ro

Câte zile libere acordă statul pentru căsătorie

În plus, conform legii actuale, angajații din România, care activează la stat şi în privat, primesc câteva zile libere pentru pregătirile marelui eveniment. Întrucât această zi importantă necesită multe persoane, nu doar mirii beneficiază de timpul liber. Astfel că în țara noastră se acordă:

– cinci zile libere plătite pentru căsătoria mirilor;

– trei zile libere plătite părinților pentru căsătoria unui copil;