Calendar Ortodox 16 iulie 2021. Astăzi cinstim o mare muceniță. Mulți români îi poarte numele

Sfânta Muceniță Iulia era de origini africane, fiind născută în Cartagina. Totuși, aceasta a fost răpită și luată prizonier în urma unor invazii vandale. Astfel, sfânta avea un stăpân numit Eusebiu, care era păgân.

După ce a fost răpită, aceasta se afla cu Eusebiu, într-una din călătoriile sale spre Galia. În această călătorie, Eusebiu a oprit nava sa în Corsica, unde au poposit o vreme.

Calendar Ortodox 16 iulie 2021. Astăzi cinstim o mare muceniță. Mulți români îi poarte numele

Când au sosit în Corsica, în locația respectivă aveau loc festivaluri păgâne. Astfel, Eusebiu a participat cu foarte multă bucurie la festivitățile respective deoarece purta un respect deosebit pentru tradițiile lui strămoșești. La acele festivități a participat atât echipajul său, cât și slavii, aducând împreună jertfe zeilor. Singura care nu a făcut acest lucru era Iulia. Sfânta era creștină și a refuzat să jertfească sau să consume alimentele dedicate zeilor.

Mai apoi, aceasta a încercat să explice celor din jur că nu putea face acest lucru deoarece zeii erau plăsmuiri umane iar Dumnezeu o oprea din a jertfi către idoli. Din acest motiv, păgânii au încercat să o convingă să renunțe la credință ei și să participe la festivități. Totuși, Iulia a rezistat iar păgânii au decis să o batjocorească prin crucificare, omorând-o astfel ca pe Cel pe care ea îl cinstea.

Calendar Ortodox 16 iulie 2021. Astăzi cinstim o mare muceniță. Mulți români îi poarte numele

Mai apoi, trupul ei a fost luat de către niște monahi creștini și a fost dus în insula Gorgona. În anul 763, moaștele ei au fost luate de către regele longobarzilor Desiderius, împreună cu soția sa Ansa, pentru a fi mutate în Brescia, într-o mânăstire benedictină de maici.

Acesta este primul condac al acatistului Sfintei Mucenițe Iulia, rugăciune bună de rostit în această zi: „Mărturisitoare aleasă a lui Hristos, Sfânta Mucenică Iulia, îți aducem un cântec de laudă pentru puritatea vieții tale de fecioară și cinstita ta suferință; dar tu, care ai îndrăzneală față de Domnul, du înaintea Lui o rugăciune caldă pentru sufletele noastre, si noi te chemăm: Bucură-te, Sfanta Iulia, slăvită mucenică a lui Hristos!”

De asemenea, Calendarul Ortodox ne arată că astăzi sunt cinstiți și următorii sfinți:

  • Sfântul Atinoghen;
  • Sfântul Mucenic Avudim;
  • Sfântul Mucenic Faust;
  • Sfântul Antioh, fratele Sfântului Mucenic Platon;
  • Sfinții 15.000 de mucenici din Pisidia;
  • Sfinții Părinti care au participat la al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon.