Carlo Calenda a confirmat că se va întâlni cu comisarul european pentru concurenţă, Marghrete Westager, pentru "a verifica dacă facilităţile destinate atragerii de investiţii străine în Slovacia respectă normele europene care interzic acordarea de ajutoare de stat". 

Oficialul italian s-a declarat, de asemenea, iritat de comportamentul reprezentanţilor firmei Embraco, o filială a Whirpool, care gestionează uzina de la Riva di Chieri, situată în nord-estul Italiei, afirmând că nu mai vrea să discute cu ei. 

"Nu mai vreau să particip la reuniuni care se termină cu 'poate' sau cu 'dar'", a declarat Carlo Calenda, pentru cotidianul Corriere della Sera. 

În luna ianuarie, producătorul american de electrocasnice Whirpool şi-a anunţat intenţia de a muta în Slovacia producţia de la uzina de la Riva di Chieri, unde sunt asamblate compresoare pentru frigidere, eliminând, astfel, aproape 500 de locuri de muncă. În acest context, Guvernul italian a intervenit încercând să convingă firma americană să renunţe la acest proiect, dar fără succes. 

În consecinţă, Carlo Calenda a decis luni să pună capăt negocierilor şi să se îndrepte spre Bruxelles, unde ar dori de asemenea să ridice şi problema "dumping-ului" salarial practicat, în opinia sa, în Slovacia. 

"Dacă un muncitor este plătit la jumătate faţă de un italian, atunci nu ne putem bate cu arme egale, având în vedere că aceste state din Europa de Est au acces egal pe piaţa unică europeană", a atras atenţia oficialul italian. 

AGERPRES