Calculatoare mici pentru oameni mici, așa ar putea fi caracterizat Classmate PC-ul de la Intel. Rezultat al proiectului Intel‘s World Ahead Program, lansat în 2006, ultima generație de Classmate depășește în performanțe un netbook obișnuit, dar la prețuri similare sau mai mici.
Ideea de a pune copiii de la vârste mici în legătură cu tehnologia, utilizată și în proiectul One Laptop Per Child (căruia Intel i s-a alăturat în 2007, dar l-a părăsit anul următor), nu mai este deloc o idee. Tot mai mulți copii se joacă pe calculatoarele părinților sau pe computerele din școli, cu efecte pozitive în dezvoltarea lor. Iar posibilitatea de a oferi copilului un produs dedicat, adică un computer care să conțină și software special creat pentru nevoile lui, nu poate fi primită decât pozitiv de către părinți (mai ales că rămân „stăpâni“ pe calculatoarele proprii!). Softurile respective înseamnă inclusiv eReading, creatoare de proiecte școlare sau lecții de matematică, cursuri de artă etc.
Evident, există și problema financiară, necesitatea fiind de creare a unui produs suficient de ieftin pentru a fi achiziționat și de familiile cu venituri mai mici. Ultima generație de Classmate, pe care am testat-o, produs de Royaltek, costă între 300 și 500 de dolari, în funcție de configurație.
Ce poate face un netbook mic cu un preț atât de redus? Multe. În primul rând, nu mai este un mini-laptop cu sistem de operare gratuit, ci utilizează un Windows 7 Starter. Procesorul este un Intel Atom N450 (1,66 GHz), cu o unitate de stocare de 160 Gb, ecran touch de 10,1 inci (rezoluție de 1.366 x 768 pixeli) și 1Gb memorie RAM. Da, este o tabletă convertibilă netbook/tablet, cu un creion digital (stylus) de mărimea unuia normal, adică numai bun de folosit la scrisul de mână sau la desenat.
Inclusiv tastatura este la 90% față de dimensiunile standard, ceea ce înseamnă că poate fi utilizată fără dificultăți (personal, am scris fără greșeli documente măricele). Și o baterie cu șase celule, care a depășit cinci ore de utilizare (în carte scrie 8,5 ore) cu internetul wireless pornit.
Partea cea mai bună este că sistemul se mișcă foarte bine, fără întâzieri supărătoare. Spun bine pentru că vorbim de utilizatori a căror răbdare nu a ajuns încă performanțele unui pescar sportiv (răbdare necesară pentru unele tipuri de netbook încă aflate pe piață). Testerul nostru profesionist în acest domeniu, Filip, s-a declarat încântat: „Îmi place. Pot să îl iau acasă?“
Produsul nu este comercial
Netbookul poate fi achiziționat însă doar prin comandă. „Classmate PC-ul nu este un produs comercial, pe care să îl găsești de cumpărat în vreun magazin în România“, spune Manuela Oprișan, PR Manager Central and Eastern Europe la Intel.
„Este un produs educațional, customizat, care se realizează pe bază de comandă și pe care îl pot produce integratori de sisteme din orice țară, pe baza unor referințe de design și software de la Intel“, adaugă Manuela Oprișan, care precizează că produsul poate fi comandat de guverne, scoli, grădinițe, ONG-uri etc. Adică ar putea fi fabricat și în România, dacă se găsește un producător, iar prețul ar fi astfel mult mai mic. Modelul de test pe care l-am încercat, primul de acest tip din România, poate veni și cu tehnologia 3G, GPS și WiMax. Nu am înțeles exact la ce ar putea folosi copilul un modul GPS (pe bicicletă nu are nevoie!), dar probabil este util pentru părinții care vor să monitorizeze pe unde se plimbă odrasla (sincer, nu este vorba de control, ci mai degrabă de securitate).