Bursa de Valori nu a primit certificarea de piață emergentă la ultima decizie a agenției de evaluare FTSE Russell, adică și-a ratat obiectivul declarat al ultimilor doi ani. Totuși, în timp ce câțiva oficiali erau optimiști în legătură cu atingerea obiectivului, era de așteptat să nu fim promovați anul acesta, cel mai important criteriu neîndeplinit fiind lichiditatea.

În oglindă, Bursa de Valori din Varșovia (WSE), care a pornit aproape în același timp cu noi crearea unei piețe de capital în urmă cu mai mult de două decenii, a reușit să urce în categoria piețelor dezvoltate, adică este egală cu SUA, Marea Britanie, Germania și Japonia în fața investitorilor. Piața din Polonia face acum parte dintre cele 25 de piețe dezvoltate din întreaga lume și prima din blocul Europei Centrale și de Est. 

Dar, chiar dacă am pornit aproximativ în același timp (Polonia în 1991, România în 1995), polonezii sunt la ani lumină în fața noastră. Luna trecută, WSE a înregistrat tranzacții în valoare de circa 4,6 miliarde euro, adică aproximativ 219 milioane euro pe ședință, în creștere cu 10,9% față de septembrie 2016. Capitalizarea totală a celor 479 de companii listate se ridică la 331,5 miliarde euro, dintre care 429 sunt firme poloneze, cu o capitalizare de 155,96 miliarde euro. La București, capitalizarea totală pe piața principală este de 35,96 miliarde euro (dintre care 15 miliarde euro vin de la Erste Group), iar lichiditatea zilnică din septembrie a fost de aproape 15 milioane euro, în timp ce valoarea medie zilnică de tranzacționare din primele nouă luni a fost de 10,67 milioane euro. 

De asemenea, dacă adunăm și companiile listate de piața alternativă a WSE, numărul emitenților de la Varșovia se apropie de o mie. La BVB, pe piața principală găsim 86 de companii, iar pe cea alternativă, unde au intrat și emitenții de pe fosta RASDAQ, se găsesc 296  de companii. 

Emitenți puțini

Cifrele ne arată cel mai bine realitatea din teren și nu mai poate fi o surpriză faptul că nu am fost upgradați de către agențiile de evaluare (pe lângă FTSE așteptăm și decizia MSCI – Morgan Stanley Capital International). De altfel, MCSI nu a urmat deocamdată decizia FTSE de avansare a bursei din Varșovia, dar probabil o va face în viitorul apropiat. 

 

FTSE nu oferă criterii clare de îndeplinit pentru fiecare nivel de clasificare, dar se știe că pune accentul pe o evoluței clară de creștere pentru a lua decizia de avansare. România înregistrează creșteri și în acest an la toți indicatorii, dar nivelul la care ne aflăm este încă prea scăzut și abia am reușit să recuperăm pierderile din criză și să ne fixăm pe un trend ascendent. 

MSCI are anunțate criterii mult mai clare, cum ar fi existența a cel puțin trei companii cu o capitalizare de minimum 1,26 miliarde dolari, o valoare a acțiunilor libere la tranzacționare (free-float) de 635 milioane dolari, dar și o pondere a lichidității anuale raportată la free-float de cel puțin 15%. Ori de anul trecut de când am intrat pe lista de monitorizare a FTSE nu am avut nicio listare majoră, cu excepția Digi Communications, care însă nu îndeplinește regulile MSCI. 

Deocamdată, BVB rămâne pe lista de monitorizare a FTSE Russell pentru intrarea în rândul piețelor emergente, dar este greu de crezut că vom reuși accesul anul viitor, la următoarea analiză a piețelor. În primul rând este necesară listarea Hidroeletrica, pe care o așteptăm de câțiva ani, dar care nu avem șanse să vedem realizată decât anul viitor. În caz pozitiv, va conta mult și momentul listării, pentru că intrarea Hidroelectrica în trimestrul al doilea al anului ar putea să fie prea târzie pentru accesul la emergente în 2018. În plus, trebuie să crească și lichiditatea și să se îmbunătățească și comunicarea, alături de adoptarea integrală a gvernanței corporative. 

Statutul de piață de frontieră, cel la care ne aflăm acum, nu împiedică investitorii prezenți să obțină randamente foarte mari, de două cifre în acest an, dar nici nu atrage investitori mari. De altfel, situația de mulți ani, inclusiv din cei anteriori crizei, în care brokerii arătau că investitorii mari, care caută pachete de milioane de euro pentru intrarea în piață, nu s-a schimbat deloc. Avem nevoie în continuare de lichiditate, dar și de emitenți mai deschiși piețelor, și nu doar din zona companiilor de stat. 

CIFRE

* 331 miliarde euro este capitalizarea totală a companiilor listate la Bursa de Valori din Varșovia

* 35,6 miliarde euro este capitalizarea  totală a firmelor lisate  la Bursa de Valori București (BVB)