Între Bursa Romånă de Mărfuri şi Operatorul Pieţei de Energie Electrică din Romånia (OPCOM) este în plină desfăşurare un război al declaraţiilor pe marginea exclusivităţii tranzacţiilor cu energie electrică. În timp ce BRM acuză OPCOM de monopol artificial, conducerea acestei din urmă instituţii susţine că Bursa de Mărfuri e în criză de credibilitate.

În octombrie 2006, fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, semna un ordin care obligă producătorii de energie electrică să våndă energia disponibilă doar pe platforma OPCOM. Decizia a fost luată într-un moment în care atacurile preşedintelui Traian Băsescu la adresa „grupurilor de interese“ din jurul instituţiei conduse de conservatorul Şereş se dezlănţuiau într-o nouă rundă de acuzaţii directe. Dar ceea ce Şereş a încercat să stingă în zona incomodă a politicii, a aprins spiritele într-o altă zonă, pe care probabil n-o bănuia. Bursa Romånă de Mărfuri vrea şi ea să găzduiască tranzacţii cu electricitate, numai că ordinul lui Şereş a pus capacul la borcanul cu miere. „Concentrarea activităţii de tranzacţionare în proporţie de 100% în måna unei instituţii a statului nu poate transmite în niciun caz faptul că acolo economia de piaţă nu este partizană unui interes de moment“, declară pentru Capital Mircea Filipoiu, preşedintele BRM. Nemulţumirea sa echivalează cu o cifră cu multe zerouri. Numai în 2005, valoarea tranzacţiilor cu energie electrică desfăşurate prin intermediul BRM s-a ridicat la 51 de milioane de euro. Iată, deci, o sursă de venituri mai mult decåt interesantă. Conform datelor Operatorului Pieţei de Energie Electrică – OPCOM, tranzacţiile cu electricitate echivalează, din punct de vedere valoric, cu 3% din produsul intern brut.

BRM şi-a exprimat nemulţumirea faţă de ordinul MEC pentru prima dată la finele anului trecut, cånd reprezentanţi ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romånia (AOAR), unde Mircea Filipoiu este membru, au cerut explicaţii de la OPCOM. „După discuţia cu Cristian Pårvan, secretarul general al AOAR, acesta a recunoscut că avem o bursă a energiei care funcţionează şi că lucrurile stau altfel decåt li s-a spus, privitor la acest mecanism bursier“, susţine Victor Ionescu, directorul general al OPCOM. Dar conducerea BRM nu are de gånd să lase lucrurile aşa. Zilele trecute, conducerea instituţiei a declarat, într-un comunicat remis presei, că introducerea obligativităţii de a tranzacţiona energia exclusiv prin OPCOM „restrånge concurenţa pe piaţă şi distorsionează rezultatele bursei“. Mai mult, OPCOM este acuzat că ar fi „un monopol artificial şi neperformant al tranzacţionării energiei“.

În replică, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, susţine că „ordinul ministrului Economiei e o reflexie a presiunii făcută de către Administraţia Prezidenţială asupra transparenţei tranzacţiilor cu energie electrică şi nicidecum nu a vrut să ofere exclusivitate Operatorului“. În opinia sa, agresivitatea BRM s-ar putea explica mai degrabă prin scăderea de credibilitate a Bursei în faţa partenerilor. „BRM raportează pe site o lichiditate mai redusă cu 33%, iar o scădere a lichidităţii unei burse de mărfuri afectează şi credibilitatea acesteia. La OPCOM, situaţia e invers. Lichiditatea a crescut cu 44%, comparativ cu 2005“, afirmă directorul general al Operatorului Pieţei de Energie. Contactat de Capital pentru a-şi prezenta opinia pe această temă, Mircea Filipoiu a refuzat să facă vreun comentariu. Potrivit datelor instituţiei, în 2005, cifra de afaceri a Bursei de Mărfuri a scăzut cu 19%, ajungånd la patru milioane de euro, iar profitul a înregistrat şi el o scădere de 75%, ajungånd la 200.000 de euro.

Noul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, i-a convocat pe cei doi şefi de burse la sediul instituţiei, în încercarea de a face pace. Discuţiile îndelungate s-au încheiat nedecis, urmånd ca subiectul să fie reluat în cadrul unei noi întålniri.

Oricum, o colaborare între cele două instituţii este puţin probabilă. „E atåt de fals să spui că două burse ale energiei sporesc competiţia! Competiţia presupune mai mulţi concurenţi pe piaţă, nu mai multe burse. Toată zona balcanică va fi într-o criză de energie anul acesta. E nevoie de un preţ unic, care nu poate fi dat de două burse“, spune Victor Ionescu. O problemă spinoasă şi pentru Varujan Vosganian, care declara, imediat după numire, că obligativitatea tranzacţionării energiei prin OPCOM este un lucru bun. „Este bine, pentru că este piaţă“. 

Grija Cotroceniului

«Ordinul ministrului Economiei e o reflexie a presiunii făcută de către Administraţia Prezidenţială asupra transparenţei tranzacţiilor cu energie electrică şi nicidecum nu a vrut să ne ofere exclusivitate.»

Victor Ionescu, director general OPCOM

Teoria grupurilor de interese?

«Concentrarea activităţii de tranzacţionare în proporţie de 100% în måna unei instituţii a statului nu poate transmite în nici un caz faptul că acolo economia de piaţă nu este partizană unui interes de moment.»

Mircea Filipoiu, preşedinte BRM