Exista foarte multi bursieri romini, mai ales i Statele Unite ale Americii sau i Canada, care n-au folosit drumurile batute, adica organizatii din tara sau programe speciale i care Rominia e inclusa, ci au preferat calea dreapta – au scris direct la universitati.
in America, i ceea ce priveste acordarea de burse, universitatile au o mult mai mare autonomie financiara decit i Europa, unde majoritatea universitatilor mari sunt subventionate de stat. Acceptarea unui bursier international i SUA e, de cele mai multe ori, hotarita de conducerea universitatii respective i timp ce, pe Batrinul continent, majoritatea fondurilor de acest fel vin prin programe internationale iar staff-ul universitatii nu are un cuvint atit de greu de spus. in afara de fondurile proprii ale universitatilor, guvernul SUA a alocat pentru anul universitar 2000-2001 peste trei miliarde dolari pentru burse si stipendii i favoarea studentilor internationali.
Cei mai multi studenti romini din America sunt absolventi ai facultatii de fizica si nu exista colegiu de fizica american, foarte important, care sa nu aiba bursieri romini. De altfel, despre succesele lor au scris destul si ziarele din Rominia. Urmeaza cei cu studii economice si cei din stiintele umaniste. O statistica precisa e greu de realizat, pentru ca majoritatea lor sunt plecati „aplicind” la burse pe cont propriu.
Este foarte important, spun cei ce au ajuns acolo, sa stii foarte bine dinainte ce vrei sa faci. Exista multe universitati particulare mici, asa-numitele surf university – universitati „de surf” – care racoleaza studenti valorosi pentru a-si creste cota, dar o diploma la ei nu conteaza deloc i CV, ba mai mult, este daunatoare. E extrem de greu sa te mai muti la un alt colegiu, mai acatarii, sau sa iti continui cariera i acelasi domeniu, cu un masterat sau un doctorat de „surf” la dosar. Se itelege ca nu esti serios sau ca nu ai putut mai mult. De aceea, e recomandat sa insisti cu scrisori la cele mai bune universitati. Experienta studentilor romini de acolo spune ca este mai bine de icercat la universitatile particulare decit la cele de stat, acestea din urma preferind sa dea burse studentilor autohtoni, pentru ca pot obtine subventii de la stat.
„N-am auzit de nimeni care sa fi icercat si sa nu fi reusit”, spune D. I., plecat de acum trei ani cu o bursa pe chimie i SUA. „Sigur, poti sa ai ghinion sau sa nu faci ce trebuie, dar e imposibil, daca trimiti o suta de scrisori itr-un an, la universitati americane, sa nu primesti citeva raspunsuri pozitive”. Perseverind, se pot prinde burse chiar la una dintre primele
cinci universitati de prestigiu din SUA sau Canada, lucru destul de greu de atins chiar pentru un american.
Principalele conditii pentru a fi admis la o astfel de universitate sunt scorurile obtinute la testele de engleza – TOEFL, GRE, „general” si „subject”, TWE, TSE, notele de pe foaia matricola de la universitatea absolvita, precum si cit de calduroase sunt scrisorile de recomandare de la profesorii din Rominia sau de la profesorii straini cu care studentul a lucrat. Nu e de neglijat nici felul i care este redactata scrisoarea de intentie, dar mai ales e important daca cel ce candideaza la bursa are o specialitate stricta.
O metoda buna, dar cu doua taisuri, pentru a obtine o bursa este contactarea directa a unui profesor prestigios, care poate avea un cuvint mai greu de spus decit tot staff-ul facultatii. Partea proasta este ca s-ar putea ca studentul, dupa un timp, sa nu se mai iteleaga cu profesorul respectiv, iar ruptura de el este greu de facut.     

Ghidul bursierului romin i State se gaseste pe Internet la adresa: www.cs.cmu.edu./mihaib/ghid-doc
Pentru ca astfel de burse nu se obtin printr-un sistem anume, informatiile despre ce trebuie facut, cum trebuie aplicat, care sunt micile „trucuri”, trebuie obtinute de fiecare cum poate. Cea mai buna metoda aici este contactarea unui student romin care a reusit sa ajunga la colegiul la care vreti sa aplicati si care sa va explice toate procedurile specifice locului. Cautind pe Internet veti gasi multe adrese de e-mail ale lor. Este foarte indicat sa frecventati si situ-rile comunitatilor de studenti romini de la universitati straine, asa cum ar fi de pilda site-ul studentilorde la Queen’s University din Kingstone, Canada.
Iata, isa, ca puteti merge la adresa de www.cs.cmu.edu./Ămihaib/ghid-doc unde puteti gasi un adevarat manual, de vreo doua sute de pagini, pentru cel care vrea bursa i America. Remarcabil scris de catre un bursier romin din America, Mihai Budiu, acest ghid va idruma, pina i cele mai mici amanunte, cum sa va alcatuiti dosarul, cum sa va scrieti scrisorile de intentie, cum sa arate scrisorile de recomandare si chiar cum sa va comportati o data ajunsi acolo. De asemenea, va familiarizeaza cu sistemul universitar american de ivatamint, cu diferitele surse de informatii de unde puteti alege universitatile, ivatati cum se pot face plati i SUA din Rominia si aflati cum e viata rominilor de acolo. Tot aici se poate afla un top al celor mai bune universitati din SUA, pe domenii.
Ghidul a fost scris i 1996 si a fost actualizat de mai multe ori, i functie de modificarile aparute i sistemul de obtinere a burselor si de noi informatii aparute. I-au mai fost adaugate citeva sectiuni, printre care si una despre diferentele ce apar cind aplicati la universitati canadiene. Este extrem de interesant de citit si poate face concurenta unui volum despre mentalitati, scris de un specialist i studii culturale.
Alte adrese utile pentru a ivata cum se aplica la o bursa sunt: www.cs.ucsb.edu/Ăbcocose1, www.fp-ip.com/ref/jurma.html, www.acm.org/crossroads/xrds6-6/choosing.html
(aceasta din urma se adreseaza americanilor, isa informatiile de aici sunt foarte utile oricui).

site-uri cu burse disponibile
Sunt site-uri pe Internet care se ofera sa va gaseasca burse la colegiile care vi se potrivesc. Cel mai cunoscut se gaseste la www.fastweb.com. Cuvintul „fast” nu are nici o legatura cu rapiditatea, ci este acronimul lui „financial aid support through the web”. Cel mai bun lucru pe acest site este o lista cu diferite organizatii care dau bani pentru studenti. in rest, pentru a va gasi o bursa trebuie sa completati un lung formular facut pentru americani, dar merge si pentru europeni, i urma caruia veti primi citeva adrese. De obicei, este vorba de universitati foarte importante si e greu de crezut ca ele va vor admite prin intermediul acestui site. Avantajul lui este ca va pune i legatura cu diferiti oameni de la care puteti afla tot felul de informatii utile, cum ar fi cele dvizind burse despre care nu puteti afla altfel decit din pura itimplare.
Pentru Canada, exista site-ul www.schoolfinder.com, de unde puteti afla toate adresele universitatilor canadiene si programele de burse.
Puteti consulta si pagini oficiale pentru ivatamintul universitar american, precum www.ed.gov. De aici puteti avansa gasind tot felul legaturi catre universitati. Multi studenti romini de acolo recomanda sa corespondati prin e-mail cu mai multe universitati, chiar daca de cele mai multe ori nu ajungeti la rezultate palpabile. invatati isa sistemul si nu se stie dinainte de unde sare iepurele!