Principalele acţiuni europene au închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de luni în creştere, aproape de maximul ultimelor zece luni, susţinute de titlurile companiilor din domeniile bancar şi minier.

Datele economice şi comentariile pozitive ale reprezentanţilor mai multor bănci centrale au determinat investitorii să se orienteze spre active mai riscante.

Indicele FTSEurofirst 300, compus din acţiunile celor mai importante companii europene, a închis în creştere cu 0,8%, maximul de la începutul lunii noiembrie. FTSEurofirst 300 a depăşit, în acest moment, cu 17% nivelul de la începutul anului şi cu 51% minimul record atins în luna martie.

Băncile au înregistrat cele mai importante creşteri, respectiv Standard Chartered, Barclays, Lloyds, Royal Bank of Scotland, UBS şi Societe Generale cu 1,5-6,8%. Indicele sectorului bancar european a avansat cu 52% faţă de începutul anului, după o creştere de 1,8% la finalul şedinţei de luni.

„Datele privind economia sunt în favoarea unei recuperări mai puternice”, a declarat Romain Boscher, şeful diviziei diviziei de administrarea activelor la grupul francez Groupama.

Comenzile pentru sectorul industrial din zona euro şi-au revenit, depăşind aşteptările, în luna iulie, comparativ cu iunie, indicând o cerere crescută pentru bunurile produse în spaţiul uniunii monetare.

În domeniul minier, titlurile BHP Billiton, Anglo American, Antofagasta, Rio Tinto, Xstrata şi Eurasian Natural Resources au crescut cu 3,3-5,3%.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a crescut cu 0,93%, DAX al pieţei de capital germane cu 1,04%, iar indicele francez CAC 40 cu 1,01%.