Acţiunile celor mai mari companii europene au încheiat tranzacţiile de vineri în creştere, inversând pierderile din prima parte a şedinţei, după ce Departamentul Muncii din SUA a publicat date pozitive privind şomajul.

Indicele pan-european FTSEurofirst300 a urcat cu 1,2%, avansul din această săptămână fiind de 2,3%. Acţiunile din sectorul telecomunicaţiilor au înregistrat printre cele mai bune performanţe, fiind considerate plasamente cu risc redus.

Angajatorii americani au desfiinţat în luna iulie 247.000 de locuri de muncă, cu mult sub estimări, potrivit datelor guvernamentale care reprezintă o dovadă clară că economia îşi revine. Rata şomajului a scăzut în iulie la 9,4%, de la 9,5% în iunie, acesta fiind primul declin după aprilie 2008.

„Datele referitoare la şomaj au fost o surpriză foarte plăcută”, a declarat David Buik, analist la compania BGC Partners in London.

În sectorul financiar, acţiunile BNP Paribas, Banco Santander şi Deutsche Bank au avansat cu 2%-3,3%. Titlurile Royal Bank of Scotland au scăzut însă cu 12,9%, după ce banca a raportat pierderi în primul semestru.

Pe alte pieţe, indicele FTSE100, care include acţiunile celor mai mari companii listate la Londra, a avansat cu 0,87%, DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 1,66%, iar CAC40 al bursei din Paris a crescut cu 1,25%.

SURSA: Mediafax