Cele mai importante acţiunile europene au încheiat tranzacţiile de joi la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, susţinute de titlurile bancare, în urma datelor macroeconomice din SUA care indică atenuarea recesiunii. Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a urcat cu 1%, la 888,75 puncte, cel mai ridicat nivel atins la închidere după data de 6 ianuarie.

Pe alte pieţe, FTSE 100, indicele acţiunilor celor mai mari companii listate la Londra, a avansat cu 0,57%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,11%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,59%. Acţiunile HSBC, UBS, Barclays şi BNP Paribas au avansat cu 2,8%-3,8%.

Creşterea a fost alimentată de majorarea vânzărilor de retail din SUA, în luna mai, pentru prima oară în ultimele trei luni, precum şi de scăderea, săptămâna trecută, a numărului de noi cereri pentru indemnizaţii de şomaj.

Creşteri au fost consemnate şi în alte sectoare, precum utilităţile, farmaceuticele şi telecomunicaţiile. Titlurile Vodafone au urcat cu 2,9%, Roche cu 1,9%, iar E.ON cu 1,4%.