Anul trecut, bursa rusească a fost unul dintre cei mai mari perdanţi. În 2009 însă, se află printre cei mai buni performeri.

Luna iunie a însemnat o corecţie pentru bursa rusească, dar chiar şi aşa putem vorbi de o apreciere a cursului cu 50% în 2009. Care sunt aşadar tendinţele de viitor? Economia Rusiei se află încă pe o puternică pantă descendentă. Cu toate acestea, preţul ţiţeiului, care este, de departe, cea mai importantă variabilă pentru economia Rusiei, aproape că s-a dublat. Dacă preţul ţiţeiului se menţine la 70 de dolari pe baril, atunci în 2010 economia ar putea înregistra o uşoară creştere. Trebuie remarcată stabilizarea rublei şi o rezervă valutară de aproape 400 de miliarde de dolari. Accesul întreprinzătorilor la creditare s-a îmbunătăţit, iar dobânzile au scăzut de la valorile foarte mari înregistrate anterior. Deoarece cursul acţiunilor de la sfârşitul anului s-a corelat şi cu scenariul unui recul economic semnificativ, aprecierea s-a produs ca o consecinţă logică a faptului că un colaps, cel mai probabil, nu va avea loc. Multe acţiuni s-au apreciat şi pentru multe altele se anticipează o revenire importantă.

În consecinţă, corecţia poate fi privită drept o evoluţie sănătoasă. Din punctul de vedere al Raiffeisen Capital Management, perspectivele pe termen lung legate de bursa rusească rămân bune. Pe viitor, alegerea titlurilor are o importanţă deosebită. Cele mai promiţătoare rămân cele din sectorul petrolier şi cel al gazelor naturale, iar titlurile individuale din sectorul bunurilor de larg consum sunt încă evaluate atractiv. În ciuda unor posibile scăderi pe termen scurt ale preţului ţiţeiului, pe termen lung, astfel de evoluţii vor fi bine suportate. În ceea ce priveşte industria metalurgică, titlurile din acest domeniu nu sunt atractive. Acţiunile bancare ruseşti trebuie tratate cu prudenţă. Pentru 2009 şi 2010 se anticipează pierderi legate de creditare, a căror magnitudine este dificil de estimat. Sunt atractive valorile individuale din industria oţelului. În timp ce în prezent mulţi producători înregistrează pierderi, companiile ruseşti care au costuri scăzute de producţie sunt încă profitabile. Se poate beneficia semnificativ în urma acestui fenomen de corecţie a pieţei.

Multe acţiuni ruseşti s-au apreciat în 2009 şi pentru multe altele se anticipează o revenire importantă.
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management Viena