Fondurile de acţiuni au fost vedetele lunii iulie. Ajutate puternic de creşterile bursiere, acestea au eclipsat performanţa fondurilor monetare, cu randamente care au depăşit şi 13% într-o singură lună.

Activele tuturor fondurilor de investiţii au crescut şi în iulie, cu 2,6%, valoarea cumulată a acestora ajungând la 4,926 miliarde lei, sumă cu aproape 41% mai mare decât la finalul anului trecut, potrivit datelor publicate de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). La sfârşitul anului trecut, fondurile de investiţii aveau active de 3,488 miliarde lei.

Cele mai bune randamente pentru luna iulie au fost înregistrate de fondurile de acţiuni, vedetele perioadei fiind XT Index (Aviva Investors) – cu o creştere de 13,6%, BCR Expert (Erste Asset Management) – 11,96% – şi Raiffeisen România Acţiuni (Raiffeisen Asset Management) – 11,11%.

Răzvan Rusu, director de invesţii la Aviva Investors, declară că „fondul de acţiuni XT Index este un fond de urmărire a indexului Bet-XT listat la bursă, fiind expus în proporţie de 99% la acesta. Deoarece bursa a crescut, şi acest fond a avut o performanţă bună“. XT Index oferă investitorilor o expunere la cei mai lichizi emitenţi listaţi la Bursa de Valori  Bucureşti.

În cazul fondurilor diversificate, cel mai bun randament  a fost de 8,21%, obţinut de Intercapital, de la Aviva Investors. Acesta este urmat de Star Next, administrat de Star Asset Management, cu un plus de 6,44%, şi de KD Optimus al KD Investment, care are o creştere de 6,25%.

Pe de altă parte, fondurile monetare, de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, altădată vedete din punctul de vedere al câştigurilor, au înregistrat în luna iulie randamente sub 1%, valoarea maximă fiind de 0,87% prin fondul BT Obligaţiuni (de la BT Asset Management), urmat de Tezaur şi Fortuna Gold de la Aviva Investors, respectiv Target Asset Management, ambele cu randamente de 0,85%.

Fondurile deschise de investiţii înregistrau la finalul lunii iulie active nete de 4,792 miliarde lei, sumă cu 2,6% peste cea de la 30 iunie, în timp ce activele fondurilor închise totalizau 134 milioane lei, după o creştere de 3,4% în iulie. Comparativ cu anul trecut, valoarea activelor fondurilor deschise este mai mare cu 42,7%, iar cea a fondurilor închise este cu 2,9% mai redusă.

Clienţi mai mulţi la fondurile cu risc mic

Deşi luna iulie a fost marcată de o prezenţă redusă a investitorilor la tranzacţionare, bursa a crescut cu 5,72% şi a recuperat astfel corecţia de 5% înregistrată în luna iunie. Raportat la nivelul din ultima şedinţă din iunie, valoarea de piaţă a companiilor listate la BVB a urcat cu 11,34%, 9,374 miliarde lei, în luna iulie, de la 82,638 miliarde lei.

Fondurile de acţiuni au beneficiat în iulie de creşterile înregistrate de piaţa de capital, activele lor avansând cu 6,5%, la 221 milioane lei. Suma este cu 18,1% peste cea de la finalul anului trecut. Numărul investitorilor cu plasamente în fondurile de acţiuni a scăzut foarte uşor în luna iu­lie, la 12.597, de la 12.636, cât era în iunie.

Fondurile monetare au continuat şi în iulie să atragă cei mai mulţi bani de la investitori, subscrierile însumând 240,4 milioane lei. Totodată, din aceste fonduri s-au retras şi cei mai mulţi bani, respectiv 219,3 milioane lei. Astfel, subscrierile nete au fost de 21,1 milioane lei. Totuşi, din fondurile diversificate s-au retras 6,3 milioane lei, în contextul în care investitorii au cumpărat unităţi de fond de 2,9 milioane lei şi au răscumpărat titluri de 9,2 milioane lei.

Avans modest la instrumentele monetare

Un ritm lunar de creştere similar cu cel al fondurilor monetare a fost înregistrat şi de fondurile cu plasamente în obligaţiuni, ale căror active nete au urcat la 905 milioane lei. Totodată, activele acestor fonduri sunt în creştere cu 23,7% faţă de anul trecut. Un număr de 32.471 de persoane aveau în portofoliu unităţi emise de acestea, comparativ cu 31.698, la finalul primului semestru.

Activele fondurilor diversificate şi al singurului fond de fonduri din România s-au majorat în iulie cu 1,3% şi, respectiv, 3%. La 31 iulie, fondurile diversificate aveau active de 303 milioane lei, iar activele fondului BCR E. Avansat, cu plasamente în alte fonduri, se situau la nouă milioane lei. Unităţile de fond emise de BCR E. Avansat sunt în posesia unui număr de doar şase investitori.

Deşi în luna iulie creşterile au revenit pe bursă, investitorii au fost prudenţi în ceea ce priveşte fondurile cu plasamente în acţiuni: au cumpărat unităţi de fond de 10,2 milioane lei, şi au retras 6,7 milioane lei. În aceste condiţii, investitorii au realizat plasamente nete de 3,5 milioane lei în aceste fonduri.

2,6% Cu atât au crescut activele fondurilor de investiţii în iulie, ajungând astfel la 4,926 miliarde lei, adică cu 41% mai mult decât la finalul anului trecut

224-55600-capital_26.jpg