Piaţa instrumentelor financiare derivate va avea, cu siguranţă, o vară mult mai agitată decât în anii anteriori. Bursa de la Bucureşti se pregăteşte să lanseze contracte futures pe indicele BET, iar cea de la Sibiu tocmai şi-a lărgit oferta cu câteva contracte noi.

Anul trecut, ceea ce promitea să devină o consolidare a pieţei de capital româneşti, respectiv fuziunea dintre BVB şi BMFMS, s-a transformat într-o concurenţă acerbă între cele două instituţii. După „încălzirea“ timp de mai bine de jumătate de an, în care concurenţa s-a manifestat doar prin declaraţii războinice, peste aproximativ o lună se va consuma şi primul act, în momentul în care Bursa de Valori Bucureşti va lansa primul instrument derivat, contractul pe indicele BET.
Nici Bursa de la Sibiu, specializată pe derivate, nu stă degeaba. Pe 1 iulie, urmează să fie lansate la tranzacţionare contractele futures şi options având ca activ suport acţiunile Turbomecanica, împreună cu derivatele pe aur. La toamnă, pe 1 octombrie, vor fi lansate şi contractele având ca activ suport acţiunile Transelectrica.

„Lansarea derivatelor la Bucureşti nu a fost o surpriză, cu atât mai mult cu cât lansarea contractelor futures pe indicele BET a avut loc încă de acum un an şi jumătate la Târgul Pieţei de Capital“, spune Teodor Ancuţa, preşedintele BMFMS. „Este bine că acum, odată cu aprobarea, cei de la Bucureşti nu mai au pe cine să dea vina pentru amânările repetate, CNVM aprobându-le foarte repede derivatele, comparativ cu perioada în care
ne-au fost aprobate nouă. Ei au avut astfel şansa de a beneficia de faptul că Sibiul tranzacţionează deja de zece ani derivate, iar experienţa autorităţii în domeniu, acumulată din colaborarea cu noi, s-a resfrânt şi asupra BVB, prin uşurarea demersurilor iniţiate de aceştia“, completează el.

Unul dintre elementele care ar putea face diferenţa între ofertele celor două pieţe este reprezentat de tarifele practicate. În acest moment, la Sibiu, comisionul de tranzacţionare este de 0,6 lei pe contract, în vreme ce la Bucureşti acesta va fi diferenţiat în funcţie de mărimea contractului.
La BVB, pentru contracte între 5.000 de lei şi 10.000 de lei, aşa cum va fi şi cel pe indicele BET la început (având în vedere că multiplicatorul va fi un leu, deci valoarea contractului va fi egală cu numărul de puncte al indicelui, în prezent în jur de 9.100), comisionul urmează să fie de 0,5 lei pe contract. În anul 2007, Bursa nu va percepe acest comision, pentru a încuraja piaţa de derivate.

Dacă lărgim însă puţin orizontul, observăm că disputa dintre cele două burse româneşti seamănă cu povestea peştilor care înoată în acvariu, închipuindu-şi că sunt de fapt în ocean. Diferenţele faţă de bursele din ţările foste comuniste sunt extrem de mari, mai ales faţă de cele din Polonia şi Ungaria, care au o medie zilnică de contracte tranzacţionate de câteva ori mai mare decât cea din România. 

48-3712-36_teodorancuta_c.jpgAprobări cu două viteze
«Este bine că acum, odată cu aprobarea, cei de la Bucureşti nu mai au pe cine să dea vina pentru amânările repetate, CNVM aprobându-le foarte repede derivatele, comparativ cu perioada în care ne-au fost aprobate nouă.»
Teodor Ancuţa, preşedinte Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri, Sibiu

Bursa de Valori Bucureşti

BVB este la început de drum în domeniul derivatelor, primul instrument financiar de acest fel urmând să fie lansat în circa o lună – două. Pregătirile pentru acest pas durează de mai bine de un an.

PRIMUL CONTRACT va avea ca activ-suport indicele BET. Pentru a-l putea tranzacţiona, investitorii vor scoate din buzunar, în funcţie de marja care va fi stabilită şi de brokerul care intermediază, ceva mai mult de 1.000 de lei.

ÎN CURSUL ACESTUI AN nu este prevăzută lansarea altor instrumente derivate, însă planurile s-ar putea schimba în cazul în care succesul contractelor pe BET va fi foarte mare, sau dacă va exista o presiune din partea brokerilor pentru noi derivate.

Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu

BMFMS tocmai împlineşte zilele acestea zece ani de existenţă, şi este în acest moment singura piaţă pe care se tranzacţionează derivate.

Anul trecut, NUMĂRUL DE CONTRACTE ontracte încheiate la Sibiu a fost de 4,2 milioane, cea mai mare parte dintre acestea având ca active-suport trei-patru acţiuni mai importante.

VALOAREA TOTALĂ A TRANZACŢIILOR a fost în 2006 de 2,77 miliarde de euro, în condiţiile în care marjele sunt de 10%-15%. Sumele rulate efectiv sunt de circa 300 de milioane de euro.

După eşuarea fuziunii cu BVB, Bursa de la Sibiu a pornit propriul proiect de lansare a unei PIEŢE SPOT.

Bursa de la Varşovia

Este cea mai mare Bursă din Europa Centrală şi de Est în privinţa derivatelor, şi pe LOCUL CINCI ÎN EUROPA în
privinţa tranzacţiilor cu contracte futures pe indici.

În 2006 au fost tranzacţionate 6,7 MILIOANE DE CONTRACTE, în creştere cu 21% faţă de 2005. Marea majoritate, 6,2 milioane, au fost contracte futures pe indicele WIG20, urmate la mare distanţă de contractele options pe acelaşi indice şi de contractele futures pe acţiuni.

INDICELE WIG20 este pe locul 9 în Europa ca volum de contracte tranzacţionate, iar marja la care se tranzacţionează este de 8%.

Eurex

Este CEA MAI MARE BURSĂ DE DERIVATE din lume, operată în comun de Bursa din Frankfurt şi cea din Zürich.
Numărul de contracte tranzacţionate pe an este mai mare de un miliard.

Trei dintre CEI MAI TRANZACŢIONAŢI zece indici din Europa sunt cotaţi pe Eurex. Este vorba de Dow Jones Euro Stoxx 50, DAX şi SMI.

În total, în anul 2006, s-au tranzacţionat 270 DE MILIOANE de contracte futures pe indici, mai mult decât la toate celelalte burse din Europa la un loc.

Cel mai de succes indice tranzacţionat, DOW JONES EURO STOXX 50, a înregistrat anul trecut 213 milioane de contracte futures tranzacţionate