Conform documentului, BVB a încheiat luna mai la un nivel de 8.080 de puncte pentru indicele principal BET, care include cele mai tranzacţionate 13 companii de pe piaţa principală excluzând SIF-urile, după ce în aprilie testase pragul de 9.000 de puncte. Corecţiile ex-dividend în cazul unor companii din componenţa indicelui BET, discuţiile apărute în spaţiul public cu privire la viitorul Pilonului II de pensii private şi tensiunile din pieţele externe au fost factori care au determinat scăderi ale indicelui BET în mai, potrivit analiştilor. La finalul primelor cinci luni din acest an, indicele BET mai păstra o creştere de 4,2%. 

"Creşterea robustă din prima parte a anului a păstrat bursa de la Bucureşti pe plus la finalul primelor cinci luni. Însă luna mai, ca urmare a unor factori de incertitudine atât interni cât şi externi, ne-a arătat că pieţei locale de capital îi lipseşte 'adâncimea' în astfel de perioade, iar acest lucru se întâmplă din cauza unei comunităţi locale de investitori slab dezvoltate. Este necesar ca eforturile noastre să fie îndreptate către întărirea acestei comunităţi, mai ales din rândul investitorilor individuali", a spus Adrian Tănase, CEO al BVB. 

Un avans mai puternic a fost înregistrat de companiile din BET luând în calcul şi dividendele oferite de acestea. 

'În ceea ce priveşte cifrele din primele cinci luni, dacă ne uităm la nivelul Uniunii Europene, România este pe locul 3 din 28 de state cu o creştere importantă de 6,53% a indicelui BET-TR, care include şi dividendele. Chiar şi după incertitudinile recente, BVB se păstrează ca randament investiţional în primele cinci luni ale anului înaintea unor burse precum Viena, Frankfurt, Londra, Budapesta, Varşovia sau Praga", a declarat Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB. 

Intensificarea activităţii investiţionale a fost reflectată de creşterea cu 14% înregistrată la finalul perioadei ianuarie-mai la nivelul valorii medii zilnice de tranzacţionare, indicator care a depăşit nivelul de 10,3 milioane de euro. În total, investitorii de la BVB au realizat în primele cinci luni tranzacţii de peste 1,1 miliarde de euro, folosind diverse tipuri de instrumente financiare (acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fond, produse structurate, etc.). 

Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a fost de 19,8 miliarde de euro la finalul lunii trecute, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 35 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii mai. AGERPRES