Bursa a urcat în acest an cu peste 37%, urmând linia ascendentă a pieţelor externe, însă brokerii anticipează corecţii în primul semestru, urmate de o nouă perioadă de creştere, care ar putea duce piaţa cu până la 35% – 40% peste nivelul din 2009.

În primele două luni, piaţa s-a menţinut pe trendul de scădere din 2008, iar indicele general, BET-C, a coborât cu 34,5% şi a atins cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.

La începutul lunii martie, când bursele mature externe s-au înscris pe o traiectorie vizibil ascendentă, percepţia investitorilor de la BVB s-a schimbat. Astfel, de la începutul lunii martie indicele general a urcat de 2,2 ori, un ritm mai alert fiind înregistrat de acţiunile celor cinci SIF-uri, ale căror preţuri aproape s-au triplat.

Plus de 75% la capitalizare

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-C este în urcare cu 37,3%, iar la nivelul capitalizării bursa a crescut, cu 75,2%, sau cu 34,373 miliarde lei. Valoarea de piaţă a companiilor a urcat, astfel, de la 45,701 miliarde lei la 80,074 miliarde lei. Cotaţiile acţiunilor SIF-urilor au avansat în acest an în medie cu 90,33%, iar cele mai lichide zece titluri au dus indicele BET cu 61,68% peste nivelul de la sfârşitul anului trecut.

0-44897-bvb_1.jpgSe putea câştiga şi mai mult

Totuşi, brokerii consideră că ritmul de recuperare ar fi putut fi mult mai accelerat, în condiţiile în care corecţiile de pe piaţa locală au fost mai dure decât scăderile burselor externe.

„Dacă facem o comparaţie între valorile de acum ale indicilor cu valorile minime atinse în acest an, am putea spune că a fost o perioadă foarte profitabilă pentru investitori, însă trebuie să observăm că faţă de valorile de la începutul anului 2008 încă ne situăm destul de jos. Aşadar putem să ne punem întrebarea dacă revenirile nu trebuiau să fie şi mai mari”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al SSIF Broker, Grigore Chiş.

El a arătat că, raporat la nivelul de la începutul anului 2008, indicii Dow Jones Industrial Average (SUA) şi DAX (Germania) sunt în scădere cu 20% şi, respectiv, 25%, în timp ce indicii BET şi BET-C sunt cu 50% şi, respectiv, 70% mai jos.

Corecţiile nu vor fi dramatice

Şeful Departamentului de Analiză al BT Securities, Dan Rusu, consideră că evoluţia burselor a avut mai degrabă un fond speculativ şi greu sustenabil, astfel că în prima parte a anului 2010 pieţele ar putea înregistra corecţii semnificative. Totuşi, el crede că preţurile acţiunilor nu vor coborî sub minimele atinse la finele lunii februarie. Indicele BET-FI ar putea reveni, în opinia sa, până la nivelul de 15.000 de puncte, respectiv cu 37% sub nivelul de la finele acestui an.

Directorul general al Intercapital Invest, Răzvan Paşol, anticipează şi el corecţii în prima parte a anului viitor, însă pentru întregul an estimează că piaţa are un potenţial de creştere de 25% – 35%.

Românii au făcut jocurile în 2009, străinii au plecat

Jucătorii locali au demonstrat în lunile de revenire a pieţei că pot susţine creşterile, în condiţiile în care majoritatea investitorilor străini au ieşit anul trecut din piaţă. Tranzacţiile realizate în acest an de investitorii străini au reprezentat aproape un sfert din rulajul bursei. Cu toate acestea, potrivit statisticilor BVB, lunile de creştere au coincis cu cumpărările nete realizate de străini, iar corecţiile au fost însoţite de retragerile acestora.

Şeful Departamentului de Cercetare Piaţa de Capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, consideră că volatilitatea bursei a fost indusă de jucătorii locali, care investesc pe termen scurt, în timp ce investiţiile străine sunt sursa de stabilitate a pieţei.

„La circa cinci milioane de euro, cât a fost valoarea medie zilnică a tranzacţiilor în 2009, bursa a avut practic cam jumătate din lichiditatea din 2005. La astfel de volume de tranzacţionare nu a fost greu ca bursa să fie urcată de capitalul autohton, chiar aşa firav cum este el”, a afirmat Căruntu.

SURSA:Mediafax