Premierul bulgar Boiko Borisov şi preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, au semnat marţi, la Varna, un memorandum privind cooperarea pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din Bulgaria, transmite Novinite.

„Este esenţial ca drumurile să fie construite corect, transparent, fără corupţie”, a declarat şeful Băncii Mondiale, adăugând că instituţia poate contribui în aceste domenii.

Zoellick a arătat că Bulgaria va continua să se confrunte cu dificultăţi economice în următoarele luni, dar a apreciat că guvernul condus de Borisov este „o echipă minunată”.

Borisov a declarat că fondurile pentru infrastructură de la Banca Mondială vor fi folosite la construcţia autostrăzilor Struma şi Hemus.

În plus, compania feroviară naţională va beneficia de finanţare de la BM dacă se va restructura.

Investiţiile băncii în Bulgaria totalizează 1,5 miliarde de dolari, iar ţara are acces la fonduri de 7-10 miliarde de euro, altele decât împrumuturi, a arătat şeful BM.

Bulgaria are la dispoziţie împrumuturi de 300 de milioane de dolari, dar nu le va accesa probabil în totalitate, din cauza austerităţii bugetare.

Borisov a mai spus că, deşi un împrumut de la Banca Mondială va majora deficitul bugetar al ţării, Bruxelles-ul nu este o capitală a răului pentru ţările al căror deficit bugetar depăşeşte pragul de 3% din PIB.

Ministrul bulgar de Finanţe Simeon Djankov a deţinut anterior mandatului din Guvern funcţia de economist şef al Băncii Mondiale.

SURSA: Mediafax

DEZBATERE:
Care consideraţi că este motivul pentru care Bulgaria poate să-şi facă autostrăzi cu bani din afară şi noi nu?