Decizia constituie un răspuns la cerea Uniunii Europene ca Bulgaria să armonizeze TVA-ul din turism, ţara vecină aplicând în prezent un TVA de 7% pentru grupurile organizate şi un TVA de 20% pentru turistul individual.

Guvernul de la Sofia a anunţat că noua taxă trebuia introdusă încă de la începutul lui 2011, însă măsura a fost amânată până în luna aprilie a anului următor în încercarea de a evita producerea de confuzii în planurile de afaceri ale tour-operatorilor pentru sezonul de iarnă.

Însă ideea unei cote unice de TVA a provocat critici din partea hotelierilor şi tour-operatorilor, care au preciat că este o măusră ‘ridicolă’, în condiţiile în care contractele cu tour-operatorii străini pentru vacanţele din 2011 au fost semnate deja, şi au cerut amânarea noii taxe până în 2012.

Turismul este un sector importat pentru Bulgaria, asigurând aproximativ 10 % din Produsul Intern Brut, dar şi o sursă importantă de valută şi locuri de muncă. Creşterea economică pe care Bulgaria a înregistrat-o în ultimii ani s-a bazat pe creşterea sectoarelor construcţiilor, imobiliar şi turismului.
SURSA: Agerpres