Datorită expansiunii companiilor aeriene low-cost şi a investiţiilor masive, turismul în Bulgaria s-a dezvoltat semnificativ. 

Comentând lipsa personalului calificat în turism, Rumen Draganov a explicat că problema nu poate fi rezolvată atât timp cât în această industrie salariul mediu lunar este de 320 de euro în Bulgaria, faţă de 1.400 de euro în alte state europene. 

Angajatorii bulgari recrutează personal din afara UE, inclusiv Ucraina, Republica Moldova, Belarus, şi chiar India şi Bangladesh. 

Consiliul naţional al Turismului şi-a stabilit ca obiectiv ca, până în 2026, salariul mediu din sectorul turismului din să ajungă la nivelul din UE. 

Conform datelor Ministerului bulgar al Turismului, în ultimii ani, numărul turiştilor români în Bulgaria a ajuns la un milion pe an, în timp ce numărul bulgarilor care au vizitat România este de aproximativ 300.000 pe an. 

În martie, ministrul bulgar al Turismului, Stela Baltova, declara că autorităţile de la Sofia se aşteaptă la o creştere de 10-11% a numărului de turişti români în acest an, în condiţiile în care România a devenit principala sursă pentru turiştii străini care ajung în țara vecină de la Dunăre.

AGERPRES