Ca urmare a recentei crize a gazelor, bulgarii s-au suparat foarte tare pe rusi pentru ca le-au taiat gazul. Pana acum, Bulgaria era un prieten mai vechi al Rusiei in cadrul Uniunii Europene. Prietenia a durat pana cand Gazprom nu a mai livrat gaze unei Bulgarii practic dependenta de importurile din Rusia. In timp ce europenii cautau solutii diplomatice si incercau sa ia Rusia cu domolul, Bulgaria a fost prima tara care a protestat vehement impotriva masurii radicale luate de rusi.

Dupa terminarea crizei, guvernul bulgar a facut imediat calculele referitoare la pierderile cauzate de oprirea gazului si, fara sa astepte o pozitie clara a UE (implicit si o sustinere), Bulgaria a acuzat Gazprom de incalcarea prevederilor contractuale. Ba chiar mai mult, a depus o reclamatie prin care a cerut si compensatii, in conformitate cu calculele guvernamentale. Fie in bani, fie intr-un discount la pret pentru o perioada de timp. O a treia varianta din ultimatumul pe care bulgarii l-au dat Rusiei a fost reducerea taxelor de transport pentru gazul pe care tara vecina ar urma sa-l cumpere de la un tert furnizor.

Aceasta ultima cerere a starnit initial zambete la Moscova, mai mult din tonul nervos al bulgarilor, dar si ca urmare a faptului ca nu numai ca o tara atat de mica ii ameninta ca nu vor mai cumpara gaze de la ei, dar le si cere imperativ sa accepte sa le tranziteze gazul de la un concurent. Cu ocazia summit-ului pe tema proiectului Nabucco de la Budapesta, reprezentantii Bulgariei a anuntat ca nu mai au rabdare sa astepte finalizarea proiectului pentru a putea scapa de gazul rusesc si ca intentioneaza sa importe din Azerbaidjan cat mai repede posibil. Bulgaria a fost iarasi prima si la acest capital, incheind deja o intelegere verbala cu partea azera, prin care vor cumpara din 2010 circa un miliard de metri cubi de gaz. Nu numai ca prima livrare de gaz azer in Bulgaria va fi cu 3-5 ani inainte de finalizarea proiectului Nabucco, dar Bulgargaz va incepe saptamana viitoare discutiile tehnice cu compania azera de stat Socar, pentru a pune la punct parametrii contractului.

Pentru concretizarea acestei intelegeri „peste rand”, Bulgaria va avea nevoie de constructia unei conducte de 80 kilometri care lege sistemul sau national de transport de o conducta de dimensiuni mai restranse decat cea proiectat pentru Nabucco, dar care tranziteaza deja gaz azer dinspre Turcia spre Grecia. Oficialii bulgari au declarat ca proiectul va fi demarat imediat ce vor obtine acordul grecilor si al turcilor pentru legarea conductei la retelele lor de transport si ca nu vor sa faca un imprumut pentru constructie, urmand sa plateasca cu bani din surse proprii.