Bucureştenii în căutare de locuinţe vor fi asaltaţi şi în acest an de târguri imobiliare. Până acum, nu mai puţin de 11 au fost anunţate, ceea ce face ca numărul total al evenimentelor de acest fel, organizate până acum în Capitală, să urce la 53.

Numărul organizatorilor a crescut peste noapte şi a atins un maxim anul trecut când aceştia au fost organizat 15 târguri imobiliare. Dezvoltatori disperaţi de vânzări slabe, interesul stârnit de „Prima Casă“ sau lipsa unui cadru de informare adecvat pieţei sunt printre factorii care determină şi în acest an această  avalanşă de evenimente.

Primul târg din acest an va fi organizat de Domus Expo Imobiliare, fostul Condominium, în data de 12-14 februarie la World Trade Plaza în Bucureşti.

„Vom organiza trei târguri cu siguranţă: în martie, septembrie şi decembrie. Mizăm doar pe trei pentru că ne-am crescut suprafaţa de expunere. Avem şapte companii mari în exclusivitate, motiv pentru care nu vom avea probleme. Efervescenţa continuă şi în acest an pentru că interesul este mare. Oricine caută o locuinţă, depinde însă de ce se va mai întâmpla cu «Prima Casă» şi de ofertele dezvoltatorilor. Oamenii vin oricum la târguri, ca să se mai intereseze de oferte. Au venit până şi în martie anul trecut când toată lumea cânta prohodul pieţei imobiliare“, a declarat pentru capital.ro Vlad Vlăsceanu, directorul Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn).

Mai puţine ca anul trecut

Faţă de 2009 organizatării au mai coborât ştacheta şi încearcă să se rezume la mai puţine târguri, după ce anul trecut şi-au suprapus evenimentele.

„Noi am anunţat deja că vom face două târguri anul acesta, unul în mai şi unul în septembrie. Ne-am întors la formula de două, pentru că anul trecut am fost nevoiţi să facem unele compromisuri la nivel de expozanţi şi suprafaţă. Am numărat şi eu în jur de 12 târguri anunţate pentru acest an, rămâne de văzut câte se vor face, oricum circa opt vor fi cu siguranţă. Noi avem deja 11 firme înscrise, deci interesul există, iar vizitatorii târgurilor au numai avantaje, pentru că au adunate la un loc oferte din întreaga piaţă şi nu mai sunt nevoiţi să bată Bucureştiul în căutare de oferte“, a menţionat Adrian Bercea, organizatorul Târgului Naţional Imobiliar (TNI).

„Oamenii vor scoate banii de la saltea“

Singurii care şi-au păstrat formula de anul trecut sunt cei de la Project Expo, care şi-au planificat pentru acest an tot patru evenimente. Organizatorii se aşteaptă ca interesul publicului să rămână ridicat, mizând pe o mult aşteptată revigorare a pieţei din semestrul doi.

„Anul acesta vom organiza tot patru târguri imobiliare: în martie, mai, septembrie şi noiembrie. Vor fi târguri generale cu o secţiune de «Prima Casă». Anul acesta nu va mai fi aşa efervescenţă în materie de târguri pentru că au mai dispărut jucători din industrie. Condominium nu mai există, s-a transformat în Domus care va avea doar două evenimente. Ne aşteptăm ca vizitatorii să fie la fel de interesaţi de piaţă ca şi anii trecuţi, acum şi din prisma faptului că se aşteaptă o revenire a pieţei şi oamenii nu vor mai ţine mult banii la saltea“, a subliniat Sorin Săraru, managing partner al Project Events, organizatorul târgului Project Expo.