Rata şomajului a crescut între 2008 şi 2011 în aproape trei sferturi dintre regiunile UE, cele mai mari înregistrându-se în Iujen Ţentralen din Bulgaria (+9,7pp), Comunitatea Valencia din Spania (+9,5) şi regiunea Border, Midland&Western din Irlanda (+9,2). În total, din cele 43 de regiuni în care şomajul a crescut cu peste cinci puncte procentuale între 2008 şi 2011, nu mai puţin de 15 se află în Spania, nouă în Grecia, şase în Bulgaria, trei în Portugalia, câte două în Irlanda, Croaţia, România şi una în Franţa, la care se adaugă Estonia, Letonia şi Lituania, care contează ca o singură regiune în studiul Eurostat.

În România şomajul a crescut cel mai mult în regiunea Sud-Muntenia, cu 6,8 puncte procentuale, şi a scăzut cel mai mult în regiunea Nord-Est, cu 2,4 pp.

Cele mai mari reduceri ale ratei şomajului s-au înregistrat în Corsica (Franţa, – 8,3 pp), urmată de regiunile germane Sachsen-Anhalt (-4,5 pp), Berlin (-3,6 pp), Kassel şi Lüneburg (ambele – 3,4 pp) şi Braunschweig (-3,3 pp). Dintre cele 36 de regiuni din UE în care a scăzut şomajul în perioada menţionată cu cel puţin un punct procentual, 25 sunt în Germania, câte trei în Franţa şi Polonia, două în România, una în Marea Britanie şi respectiv în Malta şi Luxemburg.

În ceea ce priveşte evoluţia demografică, judeţul Ilfov se află pe locul trei în rândul unităţilor administrative comparabile din UE în 2011, cu o creştere cu 31,5 la mie, după Munster (+41,8 la mie) şi Darmstadt (31,7 la mie) din Germania. Pe locul doi în România din acest punct de vedere se află judeţul Iaşi, cu o creştere de 15,8 la mie, în timp ce cele mai mari scăderi au fost înregistrate în judeţele Teleorman (-11,6) şi Botoşani (-9,1).

Regiunea Bucureşti-Ilfov a avut un PIB pe cap de locuitor care reprezintă 111% din media UE-27, mai puţin decât regiunile capitalelor din Cehia şi Slovacia (peste 25pp în plus faţă de media UE), dar mai mult decât cele din Ungaria, Polonia şi Slovenia, aproximativ egal cu media UE.

În România, Slovacia, Cehia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Portugalia şi Slovenia peste jumătate din populaţie din regiuni au o medie a PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE, se menţionează în studiul Eurostat.

De asemenea, relevă studiul dat publicităţii de Eurostat, 24% din populaţia UE era ameninţată la nivelul anului 2011 de riscul sărăciei şi excluziunii sociale, ceea ce înseamnă nu mai puţin de 121 de milioane de persoane. În România, 40,3% din populaţie este ameninţată de riscul sărăciei şi excluziunii sociale, situaţia cea mai gravă din UE după Bulgaria (49,1%), 28,4% dintre românii aflaţi în această situaţie locuind în zone urbane dens populate, 39,5% în zone intermediare şi nu mai puţin de 47,4% în zone slab populate. Din acest punct de vedere, Bulgaria şi România înregistrează cea mai mare diferenţă (19pp) între proporţia populaţiei care riscă excluziunea socială între zonele dens populate şi cele cu cu o densitate scăzută din acest punct de vedere. Cele două state sunt urmate în acest clasament de Polonia (13pp), Ungaria şi Croaţia (12pp).

Sursa: Agerpres