Energie termică scumpă este furnizată și locuitorilor din Târgoviște (298 lei/Gcal), Alexandria (297 lei/Gcal) și Sibiu (265 lei/Gcal), potrivit raportului ”Provocări şi oportunităţi pentru sistemul de furnizare centralizată a energiei termice din România” realizat de PricewaterhouseCoopers. Printre cei care beneficiază de cea mai ieftină energie termică se numără locuitorii orașelor Măgurele (108 lei/Gcal), Motru, județul Gorj (113 lei/Gcal) și ai județului Prahova (122 lei/Gcal). Bucureștenii beneficiază și ei de un preț mic la Gcal de energie termică, fiindu-le furnizată energia termică la 124 lei/Gcal.
Astfel, prețul energiei termice furnizate populației este foarte diferit de la o zonă la alta a țării,”Prețul total al Gcal variază foarte mult, ajungând de la 30 euro/Gcal până la 130 euro/Gcal”, a spus Bogdan Belciu, partener, servicii de consultanţă pentru management, PwC România, unul dintre autorii raportului.
Cele mai mari subvenții în Alba
El a precizat că subvențiile foarte mari acordate pentru energia termică furnizată în anumite zone ale țării nu determină întotdeauna prețul final cel mai mic. ”Sunt județe unde subvențiile sunt foarte mari, ajungând până la 87% din prețul de furnizare al operatorului. Aceasta în timp ce în alte județe nu se acordă deloc subvenții”, a spus Belciu.
Astfel, cele mai mari subvenții sunt acordate în județul Alba, unde se dă 404 lei/Gcal, dar și în Sălaj se acordă 263 lei/Gcal, în Reșița 259 lei/Gcal, în Cluj 256 lei/Gcal, Brașov 251 lei/Gcal. În cazul Capitalei, subvenția este de 187 lei/Gcal.
” Valoarea medie a subvenţiilor acordate la nivel naţional se ridică la 40% din preţul aprobat de distribuţie pentru operatori per Gcal. Totalul subvențiilor acordate de stat pentru energia termică se ridică la 500 milioane euro anual. Începând cu iarna viitoare, potrivit memorandumurilor cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, criteriile de acordare a subvenţiilor pentru populaţie se vor schimba.
Acest lucru ar putea genera probleme sociale importante, ţinând cont de faptul că noi estimăm că, în absenţa unor modalităţi alternative de a distribui ajutoarele de căldură către categoriile vulnerabile de populaţie, costurile cu agentul termic ar putea depăşi nivelul acceptat de suportabilitate de 10% din veniturile medii pe gospodărie, ajungând la 12% la nivel naţional, sau chiar 14-15% în unele regiuni” a arătat Belciu.
Datorii imense și lipsă de profitabilitate
În ciuda subvențiilor acordate, profitabilitatea operatorilor de termoficare este foarte mică. Potrivit raportului, o corelație între profitabilitatea realizată și valoarea subvenției la gigacaloria vândută arată că, în general, ineficiența este acoperită prin subvenții. Chiar și în aceste condiții, multe companii continuă să fie neprofitabile și să acumuleze datorii. Astfel, Radet București are gradul de profitabilitate de -4%, la Cluj este de 1%, la Iași de -32%, iar la Giurgiu și Galați de -33%.
Potrivit raportului, datoriile acumulate în sistemul de alimentare cu energie termică sunt pentru București și județul Ilfov de 473,3 milioane euro, pentru zona de N-E a țării datoriile se ridică la 169,7 milioane euro, iar pentru S-E la 156,9 milioane euro. Sistemul din regiunea centrală a țării a acumulat datorii de 109,8 milioane euro, cea din Vest de 91 milioane euro, cea din S-V Oltenia de 59,7 milioane euro, Sud-Muntenia de 17,8 milioane euro, iar cea din N-V de 14,1 milioane euro.