România are nevoie de un model de creştere economică diferit sau cel puţin îmbunătăţit, iar agricultura, energia, turismul şi infrastructura ar putea acţiona ca un catalizator pentru dezvoltare, dacă sunt sprijinite de politicile publice, consideră preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

„Devine din ce în ce mai clar că România are nevoie de un model de creştere economică diferit sau cel puţin îmbunătăţit, care să se bazeze mai mult pe crearea de valoarea adăugată prin o mai bună mobilizare a capitalului local, atât privat, cât şi public. Mai simplu, România are nevoie să crească într-un mod mai sustenabil. (…) Agricultura, energia, turismul şi infrastructura sunt sectoare cheie care, dacă sunt sprijinite bine de politicile publice, ar putea acţiona ca un catalizator pentru dezvoltarea viitoare a economiei, cu susţinerea fondurilor de la UE. Există multe avantaje şi oportunităţi care nu au fost exploatate încă şi ar trebui să le punem la muncă şi să relansăm economia folosindu-le, nu doar admirându-le „, a declarat, vineri, Bruynseels, în cadrul unui seminar privind regiunea Mării Negre.

Criza nu se rezovă “în mod natural”

Şeful BCR crede că situaţia actuală a României nu se va îmbunătăţi „în mod natural” şi că statul ar trebui să profite de faptul că este membru al NATO şi UE, dar şi de alte avantaje, precum costul redus al forţei de muncă.

El a menţionat că economia României a crescut în ultimii cinci ani de 3,5 ori mai repede decât avansul zonei euro, dar într-un mod nesustenabil, în condiţiile în care a fost susţinută în principal de finanţare străină, respectiv investiţii străine directe şi linii de credit, ceea ce a dus la majorarea „drastică” a deficitului extern şi la creşterea semnificativă a datoriei externe.

Contracţia economică, peste toate aşteptările

„Magnitudinea puternică a crizei internaţionale a afectat mai multe state din regiune destul de sever şi România se numără printre acestea. Economia României se va contracta probabil în 2009 mai mult decât oricine a anticipat, în contextul în care procesul de restructurare a economiei reale este departe de a fi încheiat şi cererea locală a fost afectată de sprijinul mult mai redus din partea finanţării străine”, a declarat Bruynseels.

El a spus că în acest an au fost şi anumiţi factori pozitivi pentru România, cum ar fi decelerarea inflaţiei, ajustarea deficitului extern, revenirea într-o oarecare măsură a industriei de la începutul anului şi relaxarea semnificativă a politicii monetare.

Şeful celei mai mari bănci locale consideră că România are toate avantajele pentru a deveni „un lider regional”, poate cu excepţia „încrederii în sine”. „Parafrazând un scriitor american aş spune că «acţiunea alimentează încrederea şi curajul. Dacă vrem să învingem teama, hai să nu stăm acasă şi să ne gândim la ea! Hai să ieşim şi să începem să muncim!»”, a încheiat Bruynseels.

SURSA:Mediafax