Oficialul european a recunoscut că atacurile pe care suportă euro provoacă nervozitate şi nelinişte în UE şi fac ca statele membre să fie mai puţin solidare.

În opinia comisarului european, lumea trebuie să înţeleagă că acum Europa nu concurează numai cu Statele Unite ci este într-o competiţie globală, cu ţări precum China, India sau Brazilie, şi numai unit Vechiul Continent poate fi un competitor global.

Lewandowski s-a arătat preocupat de schimbările referitoare la proiectul economic al unei Europe comune care au avut loc în opinia publică din ţări precum Olanda, deşi în acest caz se referă mai mult la problemele legate de imigraţie, sau din Germania, care nu vrea să fie ultimul salvator al restului UE, cetăţenii din aceste ţări alăturându-se euroscepticilor din Marea Britanie sau Scandinavia.

În plus, acele ţări membre care nu fac încă parte din zona euro, cum este cazul Poloniei, de unde provine şi comisarul european pentru buget, observă situaţia şi, deşi obiectivul lor este euro, se aşteaptă la o sursă de forţă comună şi nu de probleme comune.

Acord pe bugetele din 2011

În opinia sa, aceste ţări vor să participe la dialogul privind viitorul proiect european şi să-i cunoască mecanismele de solidaritate şi salvare, rezistenţa la criză şi rolul Băncii Centrale Europene, probleme la care trebuie găsite răspunsuri în 2011, ‘dacă vrem să evităm o continuare a crizei’.

În prezent, UE are probleme în a ajunge la un acord privind bugetele pentru 2011, ceea ce se întâmplă pentru prima dată din 1984, însă Lewandowski speră ca acestea să poată ‘fi salvate’ la reuniunea de săptămâna viitoare, deoarece, ‘când ne lovim de un zid mereu e posibil un compromis’.

Problema cu bugetul pe 2001 nu constă în cifre – s-a stabilit o creştere de 2,9% faţă de 2010- ci în elasticitate, apărată de Parlamentul European, dar ceea ce separă acest organism de Consiliul European este viziunea asupra modelului de colaborare în viitor.

Dacă, în final, nu se ajunge la un acord, asta va însemna, de exemplu, 800 milioane euro mai puţin pentru salvarea Irlandei.

Problema Spaniei

De asemenea, pentru Spania, cu o rată a şomajului foarte ridicată, ajutoarele europene – regionale şi pentru sectorul agricol- sunt foarte importante, în opinia lui Lewandowski, deoarece banii europeni sunt destinaţi investiţiilor şi impulsionează piaţa muncii.

Deşi s-a arătat convins că Spania nu este Grecia şi nici Irlanda, a semnalat că este un moment foarte special pentru statul iberic, care se apără de atacurile speculative ale pieţelor financiare sub privirile atente ale întregii Europe.

Comisarul european a dat asigurări că Europa ţine cont de situaţia Spaniei în stabilirea viitoarelor bugete şi a subliniat că există şi o veste pozitivă, şi anume cea privind noi ajutoare pentru industria de cărbune pentru perioada 2014-2018, care însă ar putea să nu fie chiar atât de bună pentru ministrul spaniol al Economiei, Elena Salgado, deoarece implică mai multe cheltuieli, a glumit Lewandowski.

Acesta s-a referit, de asemenea, la politica agrară europeană – datorită căreia se menţine reantabilitatea sectorului – care este foarte importantă în cazul Spaniei sau al Franţei, permiţând menţinerea locurilor de muncă în agricultură şi evitarea lăsării în paragină a terenurilor agricole.
SURSA: Agerpres