Avangarda celor zece mii de mitingişti care au deschis sezonul de toamnă al protestelor din Piaţa Victoriei a forţat cordoanele jandarmilor, probabil pentru a da ochii cu premierul Boc. Acesta, însă, decolase către New York, „să sprijine reforma ONU“. În contrapartidă, preşedintele Băsescu încerca să acopere zgomotul străzii cu interviuri, declaraţii şi discursuri pe teme de politică economică, socială, fiscală, financiară, administrativă etc.

Lupta de clasă

Ponderea românilor cărora veniturile le-au scăzut în 2010 a urcat în august la 52%, faţă de 37% în mai, potrivit 360insight. 85% din total nu pot acoperi cheltuielile curente ale casei, 66% caută noi surse de venit, iar 29% vor urma direcţia dată de preşedintele Băsescu: vor pleca în străinătate să muncească. Doar 14% din total nu sunt afectaţi de criză. Asta, în mediul urban. Cât despre rest, are dl Boc un studiu: „În mediul rural, nu găseşti o persoană să vină la muncă, pentru că preferă să stea pe venit minim garantat, deşi are şi maşină de lux, şi casă peste standardele medii“. Aţi citit bine. Acum, că a fost dezgropată chiaburimea, pesemne va reizbucni lupta de clasă.

Spovedania Sf. Sebastian

Eliberat din slujba aceea care părea că-l plictiseşte îngrozitor, fostul şef al Finanţelor şi-a uşurat sufletul, lăsând să-i scape doi porumbei. Primul, că dl Boc are o înţelegere limitată a economiei. Nimic mai fals. Dacă premierul şi-ar pune ideile economice într-o carte, ne-ar plăti datoria la FMI. Mostră: „Nu există altă cale a creşterii economice decât reducerea cheltuielilor“. Al doilea, că Boc a amânat tot anul măsurile de ajustare. Corect: şi în 2009, şi în 2010. Plus măsurile anticriză. Oricum, ne putea surprinde doar spunând cât ne costă guvernarea dlui Boc.

Reactoarele 3 şi 4

Licitaţia pentru construirea şi punerea în funcţiune a ultimelor două reactoare de la Cernavodă a fost lansată, preţul estimativ al contractului fiind de 3,2 miliarde de euro (fără TVA). Ofertele se primesc până la jumătatea lui decembrie, iar proiectul trebuie să fie încheiat în şase ani şi patru luni de la data contractării. Finanţarea lucrării va fi o reală provocare, în condiţiile în care acţionar principal este statul român (51%), iar unul dintre acţionarii de rang secund, CEZ (9,15%), şi-a anunţat recent retragerea.

Prăvăliile autohtone de lux se ieftinesc

230-57464-02_cladiri_pulsul_ec_38.jpgCapitala României a căzut de pe locul 40 pe 47 în topul oraşelor cu cele mai scumpe locaţii comerciale din lume, alcătuit de Cushman & Wakefield pe baza nivelului chiriilor. Clasamentul include primele 269 de locaţii comerciale din 59 de ţări. In iunie 2010, chiriile pentru spaţiile comerciale din Bd. Magheru şi Calea Victoriei, cele mai scumpe din Bucureşti, scăzuseră la 777 de euro/mp, cu 18,8% şi, respectiv, 7,1% mai puţin decât în iunie 2009. Alte locaţii scumpe în România sunt în Cluj (454 euro/mp, pe Memorandumului, Napoca şi Eroilor) şi în Timişoara (418 euro/mp, pe Victoriei). La nivel global, scăderea medie a fost de 15%, dar s-au consemnat şi creşteri, cele mai mari în ţări din America Latină şi Asia-Pacific. Fifth Avenue din New York, unde chiriile au crescut cu 23,5%, se menţine (de nouă ani) pe primul loc în top, urmată de Causeway Bay din Hong Kong, New Bond Street din Londra (în urcare cu două poziţii) şi Avenue des Champs-Elysées din Paris (cea mai mare scădere, de 9,5%, dintre primele zece locaţii).

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

230-57466-02_tariceanu_38_evz.jpgOrice ţară din lume ar conduce Băsescu şi Boc, oricât de bogată, în doi ani nu ar mai putea plăti salariile şi pensiile.
Călin Popescu Tăriceanu, deputat

230-57465-02_fotograma_evz_38.jpg11.221 de companii (jumătate, din comerţ, con­strucţii şi transporturi) erau în insolvenţă după semestrul I, cu 7,5% mai mult decât în acelaşi interval din 2009, potrivit Coface.