24,5 miliarde de euro pentru Europa de Est

La sfârşitul săptămânii trecute, BERD, Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi Banca Mondială (BM) au anunţat că vor angaja fonduri în valoare totală de 24,5 miliarde de euro pentru sprijinirea economiilor est-europene. Astfel, BERD va aloca şase miliarde de euro sub formă de investiţii de capital şi credite destinate băncilor, BEI va furniza circa 11 miliarde în credite pentru IMM-uri, iar BM va acorda 5,5 miliarde pentru sistemul bancar, infrastructură şi finanţarea comerţului, precum şi două miliarde de euro ca asigurare împotriva riscurilor politice. Băncile din estul Europei ar putea avea nevoie de fonduri totale în valoare de 350 de miliarde de dolari pentru recapitalizare şi refinanţare, potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a anunţat agenţia Reuters. Din acest pachet, 150 de miliarde de dolari ar putea fi destinate recapitalizării, în timp ce restul de 200 de miliarde ar trebui direcţionate către refinanţarea instituţiilor bancare din regiune. 

Litigiile cu angajaţii taie profitul Petrom

Profitul Petrom a scăzut în 2008 cu 43% faţă de anul anterior, până la 1,022 miliarde de lei, după ce în ultimele trei luni compania a înregistrat pierderi de 1,269 miliarde de lei. La nivelul întregului an 2008, Petrom a raportat elemente excepţionale cu impact asupra rezultatelor financiare finale în valoare de 2,1 miliarde de lei; în ultimul trimestru al anului trecut, Petrom a constituit provizioane suplimentare – unul de 860 de milioane de lei, pentru litigii cu foşti şi actuali angajaţi, şi altul de 180 de milioane de lei, pentru restructurare. „Aceste provizioane au influenţat rezultatele tuturor segmentelor“, se arată în raportul companiei. Veniturile înregistrate de Petrom în 2008 au avansat cu 49%, până la 19,331 miliarde de lei.

BCR, cea mai eficientă bancă din grupul Erste

148-26666-02_dominicbruynseels_09_ag.jpgProfitul grupului BCR a atins în 2008 valoarea de 2,032 miliarde de lei (541 de milioane de euro), un record pentru instituţia bancară, de peste două ori decât cel înregistrat în anul 2007. Profitul net al BCR după impozitare şi excluzând veniturile excepţionale a crescut cu 39% comparativ cu rezultatul obţinut în 2007, la 1,28 miliarde de lei (348,8 milioane de euro). „Anul trecut a fost unul excepţional de bun pentru BCR“, a declarat directorul general al băncii, Dominic Bruynseels. BCR a înregistrat anul trecut venituri excepţionale de 754,9 milioane de lei (192,6 milioane de euro), provenite din vânzarea participaţiilor minoritare deţinute la firma de asigurări Asiban şi la banca Italo-Romena, precum şi a operaţiunilor de asigurări ale grupului. Potrivit lui Andreas Treichl, directorul general al grupului Erste, BCR a ajuns cea mai eficientă bancă din grupul Erste, cu un raport între costuri şi venituri de 41,4% la sfârşitul lui 2008.

EIU: scădere cu 1,8% a ­economiei româneşti în 2009

Economia României va înregistra în acest an o scădere de 1,8%, creşterea anticipată în proiectul de buget pentru acest an fiind „optimistă“, conform unui raport al Economist Intelligence Unit (EIU). Instituţia se aşteaptă la revizuiri bugetare în cursul anului şi estimează un deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2009 şi de 2% în 2010. Ținta de deficit bugetar din proiectul de buget al Guvernului este de 2%. „Toate proiecţiile oficiale pe venituri bugetare par nerealiste, pe fondul unor venituri în scădere din TVA, din taxele pe venituri şi, de asemenea, pe fondul unor venituri medii din taxe echivalente cu 32% din PIB în ultimii şase ani. Se pare că bugetul conţine compromisuri majore, statistice şi politice, şi există dubii dacă ministerele nu vor depăşi ţintele de cheltuieli şi dacă ţintele privind salariile vor fi menţinute, ţinând cont de posibile tulburări sociale“, afirmă raportul EIU. Organizaţia prevede o relansare a economiei româneşti în 2010, când creşterea este estimată la 3,1%, ajutată de corecţia puternică a cursului de schimb în 2009.

Preţurile locuinţelor scad cu până la 20%

Preţurile locuinţelor vor continua să scadă şi în decursul acestui an, cu până la 20%, dacă nivelul creditării va rămâne redus, a declarat purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Radu Zilişteanu. „Este foarte greu de spus cât vor mai scădea preţurile la locuinţe, dar dacă nivelul creditării se va menţine redus vom asista la o continuare a scăderii preţurilor“, a explicat oficialul. „Probabil, scăderea va fi de până la 20% atât pentru ­apartamentele vechi, cât şi pentru cele noi.“ Potrivit datelor ARAI, preţurile locuinţelor au coborât deja cu 25%-30% începând ­cu ultimele două luni ale anului trecut.

Pierderi record pentru RBS

Grupul Royal Bank of Scotland (RBS) a înregistrat o pierdere de 24,1 miliarde de lire sterline (34,3 miliarde de dolari) în 2008, cea mai mare din istoria băncii, şi intenţionează să acceseze garanţii de stat pentru active toxice în valoare de 325 de miliarde de lire sterline. RBS a anunţat un amplu proces de restructurare, în cadrul căreia va grupa o serie de active (circa 20% din total) într-o unitate specială. În ceea ce priveşte operaţiunile RBS din România, grupul bancar a anunţat deja că intenţionează să le vândă.

Reforme în finanţele ­europene

Liderii Germaniei, Franţei, Marii Britanii şi Italiei consideră că resursele financiare ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar trebui dublate la 500 miliarde de dolari, pentru a preveni apariţia de noi probleme în regiunile deja afectate de criza ­economică. „Resursele FMI ar trebui dublate pentru ca instituţia să fie capabilă să ajute mai bine statele care întâmpină dificultăţi“, a afirmat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, citată de cotidianul New York Times. Alţi oficiali europeni au afirmat, de asemenea, că ar trebui întărit controlul atât al pieţelor, cât şi al instituţiilor financiare, precum fondurile de hedging, şi că se vor lua măsuri severe împotriva paradisurilor fiscale. „Ar trebui înfiinţat un Sistem European de Supraveghere Financiară“, precizează un raport al Comisiei Europene elaborat de un grup condus de un fost guvernator al Băncii Franţei, Jacques de Larosière. Documentul recomandă, de asemenea, crearea unui nou Consiliu European pentru Controlul Riscului, care ar urma să obţină şi să analizeze toate informaţiile relevante pentru a se asigura stabilitatea financiară.

Împrumutul de la UE, ­în linie dreaptă

148-26667-02_mugurisarescu_09_rp.jpgÎn cursul acestei săptămâni va fi ­încheiată faza de evaluare derulată de către Banca Naţională a României (BNR) şi Guvern în ceea ce priveşte împrumutul extern pe care ţara ­noastră îl va contracta, a declarat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. Potrivit oficialului, autorităţile române discută în această perioadă şi cu Comisia Europeană, şi cu FMI. „Suntem în legătură permanentă cu FMI. Stadiul iniţial al discuţiilor este o scrisoare de intenţie. Nu o avem încă. Suntem în faza preiniţială“, a declarat Isărescu. Guvernatorul BNR nu a avansat nicio valoare a împrumutului pe care România îl va contracta. Potrivit Economist Intelligence Unit, guvernul României va negocia un pachet de finanţare externă cu ­Uniunea Europeană, bazat pe un acord ­stand-by cu FMI.