Scade deficitul de cont curent

Deficitul de cont curent a scăzut anul trecut la 12% din PIB, comparativ cu nivelul de 14% înregistrat în 2007, potrivit datelor preliminare, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Oficialul a afirmat că, potrivit datelor preliminare, această scădere se datorează unei ajustări mai mari decât fusese anticipat a sectorului privat. În ceea ce priveşte anul în curs, Isărescu a declarat că reducerea deficitului de cont curent la niveluri sustenabile impune atât ajustări suplimentare în sectorul privat, cât şi măsuri de consolidare fiscală. „Rămâne de văzut până unde se poate strânge cureaua în sectorul public. Avem un dialog excelent cu Guvernul pe această temă, dar suntem în faza de programare. Credem că, în 2009, reducerea deficitului de cont curent ar trebui să se facă mult mai echilibrat, prin adoptarea unor măsuri de consolidare fiscală”, a afirmat Isărescu.

STATISTICĂ – Economia neagră, în creştere

Economia nefiscalizată a urcat de la 14,5%, în 2004, la peste 21 de procen­te anul trecut, arată un raport al Mi­nis­terului Finanţelor. Potrivit documentului, statul a pierdut astfel, prin neimpozitarea activităţilor economice din acest segment, venituri bugetare de peste 58 de miliarde de lei, reprezentând 11,3% din PIB. Raportul menţionează că în perioada 2005-2008 s-a înregistrat o creştere a ponderii economiei subterane şi a evaziunii fiscale. Munca la negru a reprezentat 50,8% din economia subterană în primele nouă luni din 2008 – echivalentul unor venituri bugetare obţinute prin impozitarea muncii de 29,55 de miliarde de lei (5,8% din PIB). Evaziunea fiscală la plata TVA a ajuns anul trecut la 23,8 miliarde de lei (4,6% din PIB), de peste trei ori mai mult decât valoarea de 7,4 miliarde lei din anul 2004.

ALARMĂ – FMI ar putea rămâne fără bani

145-25488-02_dominiquestrausskahn_0.jpgFondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea avea nevoie de o infuzie urgentă de fonduri pentru a-şi putea continua misiunea de salvare a economiilor cu probleme, a declarat preşedintele instituţiei, Dominique Strauss-Kahn, la o întâlnire a guvernatorilor băncilor centrale din Asia de Sud-Est, citat de cotidianul International Herald Tribune. „Astăzi, resursele FMI sunt suficiente pentru a face faţă situaţiei, dar, deoarece ne confruntăm cu o criză globală, necesarul de fonduri ar putea fi mult mai mare decât în trecut”, a afirmat Strauss-Kahn. „Trebuie să intervenim în Asia, Africa şi Europa Centrală, America Latină şi, poate, şi în alte regiuni. Nu pot promite că peste şase-opt luni de acum încolo vom avea suficiente resurse.” Fondul încearcă să atragă bani de la statele care deţin mari rezerve valutare şi excedente de cont. Japonia s-a oferit deja să suplimenteze cu 100 de miliarde dolari rezervele de care dispune FMI. Până în prezent, FMI a oferit, sub formă de împrumut, 47,9 miliarde de dolari pentru statele afectate de criză, în special celor din Europa de Est.

CERERE – Apel pentru ajutorarea băncilor din Europa de Est

Şase bănci – UniCredit, Société Gé­nérale, Erste Group, Raiffeisen, Intesa SanPaolo şi KBC Groep – fac presiuni asupra Uniunii Europene să asigure ajutor financiar pentru România şi alte state din Europa de Est, anunţă serviciul de informaţii financiare Bloom­berg. Cele şase bănci au cerut Uniunii elaborarea unui program pentru Europa de Est, prin care instituţii financiare europene precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare să poată acorda împrumu­turi şi garanţii băncilor din re­giune. În cursul acestei săptămâni, ministrul austriac de Finanţe, Josef Pröll, va avea o se­rie de întâlniri cu omologii săi din România, Bulgaria, Croaţia şi Ucraina pentru a prezenta un plan european, elaborat de autorităţile de la Viena, de stabilizare a sistemelor financiare din Europa Centrală şi de Est. Băncile austriece au acordat, în statele din această zonă, credite cu un sold total de 277 de miliarde de dolari, echivalentul a circa 75% din PIB-ul Austriei, potrivit Băncii pentru Reglemente Internaţionale.

DECIZIE – Putem circula liber în Elveţia

Elveţia a decis duminică, 8 februarie, prin referendum, prelungirea acordului de liberă circulaţie a persoanelor dintre Ţara Cantoanelor şi Uniunea Europeană, precum şi extinderea acestuia în cazul cetăţenilor români şi bulgari. Potrivit datelor citate de cotidianul elveţian Le Temps, elveţienii au dat un vot favorabil în proporţie de 59,6%; 22 dintre cele 26 de cantoane au votat în favoarea propunerii. Participarea la vot a depăşit 51 de procente. Proporţia voturilor favorabile, de 59,6%, a fost cea mai mare înregistrată în Elveţia în cazul unui vot pe teme de politică europeană din anul 2000 încoace.

PREVIZIUNE – Statele emergente urcă în topul Fortune 500

Companiile provenite din statele emergente şi-ar putea majora ponderea în clasamentul celor mai mari 500 de corporaţii din lume, de la 70, în 2007, la aproape 170 în 2017, conform unui studiu al companiei Ernst&Young. „Dacă pieţele în curs de dezvoltare numărau 70 de companii în topul global 500 realizat de revista Fortune în anul 2007, faţă de numai 20 acum zece ani, în mai puţin de zece ani acestea vor reprezenta, probabil, o treime din toată lista”, afirmă autorii studiului. „Economiile din Orientul Mijlociu vor scrie probabil povestea unui succes de dezvoltare economică în anii ce vor urma, chiar dacă nu au fost imune la efectele crizei financiare. Datorită creşterii lor economice spectaculoase, pieţele în curs de dezvoltare sunt acum surse nete de fluxuri de capital, finanţând deficitele de cont curent uriaşe înregistrate în ţările dezvoltate.”

NUMIRE – Nou director general la BMW România

BMW Group România, reprezentantul direct al constructorului german de automobile pe piaţa locală, are un nou director general în persoana lui Bernd John, care îl înlocuieşte pe Carl-Theo Fitzau, după ce acesta s-a pensionat. Bernd John a ocupat timp de 18 ani poziţii de management în cadrul BMW Group. John vine la conducerea reprezentanţei BMW în România de pe o poziţie de coordonare a patru centre proprii BMW din Germania, care au încheiat anul 2008 cu peste 9.000 de unităţi livrate, în creştere cu 5% faţă de 2007. Întreaga reţea BMW din România a comercializat în tot anul 2008 numai 2.446 de vehicule.

PLAN – Iniţiativă franco-germană de criză

145-25489-02_nicolassarkozy_06_agerp.jpgFranţa şi Germania vor prezenta preşedinţiei Uniunii Europene (deţinute în prezent de Cehia) o iniţiativă comună pentru a depăşi actuala perioadă de criză economică, au declarat prşşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy (foto), şi cancelarul german Angela Merkel, citaţi de agenţia Reuters. „Vom propune preşedinţiei Uniunii Europene o iniţiativă comună legată de modalităţile în care poate fi mărită capacitatea Europei de a se proteja în faţa acestor vremuri dificile”, a afirmat Merkel. Atât Franţa, cât şi Germania, cele mai mari economii europene, sunt grav afectate de criza economică. Potrivit Executivului de la Berlin, economia germană se va contracta în acest an cu 2,25%, în timp ce Franţa va înregistra o scădere economică de 1,8%, conform estimărilor Comisiei Europene.