Uniunea Europeană oferă acces la o piaţă de 500 de milioane de consumatori şi este responsabilă pentru aproximativ 60% dintre exporturile de produse agricole şi alimentare ale statelor comunitare, a precizat Elizabeth Truss, adăugând că exporturile Marii Britanii în blocul comunitar generează venituri de 11 miliarde de lire sterline pe an. 

'Dacă votăm să rămânem, putem lucra cu o Uniune Europeană reformată pentru a reduce birocraţia şi a asigura noi reforme, în timp ce ne bucurăm de beneficiile semnificative ale pieţei unice. Vom putea să ne exportăm, liber, produsele de calitate ridicată fără barierele cu care ne confruntăm în alte părţi', a declarat Truss, într-o conferinţă organizată de sindicatul fermierilor National Farmers Union. 

Potrivit ministrul britanic al Agriculturii, o eventuală decizie de ieşire din UE, cunoscută popular sub denumirea de 'Brexit,' ar înseamna că Marea Britanie va trebui să renegocieze cea mai mare parte a acordurilor sale comerciale internaţionale, ceea ce i-ar distrage pe fermieri de la construirea unei industrii mai profitabile. 

La rândul său, preşedintele National Farmers Union, Meurig Raymond, a apreciat că un eventual Brexit ar pune în pericol sprijinul financiar pe care fermierii îl primesc de la UE. În plus, chiar dacă Marea Britanie iese din UE, dar rămâne în Zona Economică Europeană, fermierii britanici vor fi nevoiţi să respecte majoritatea reglementărilor comunitare. 
'Dacă votăm pentru ieşirea din UE, înseamnă că vor fi cel puţin doi ani de incertitudini până când vor fi renegociate noi acorduri', a atras atenţia Raymond. 

Chiar dacă exporturile de produse agroalimentare ale Marea Britanii în UE sunt doar la jumătate faţă de importuri, National Farmers Union atrage atenţia că vânzările în UE sunt 'vitale' pentru unele sectoare. De exemplu, UE importă 38% din carnea de miel produsă în Marea Britanie. Numai Franţa a cumpărat în anul 2014 carne de miel în valoare de peste 200 milioane de lire sterline. În plus, producătorii de cereale din Marea Britanie ar fi şi ei afectaţi de un eventual Brexit. 

Premierul britanic, David Cameron, a estimat luni, într-o declaraţie în faţa deputaţilor, că o eventuală ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană ar constitui o ameninţare pentru economia şi securitatea ţării. Cameron a subliniat, totodată, că votul din 23 iunie va angaja viitorul Regatului Unit definitiv şi că nu va fi cale de întoarcere. 

''Trebuie arătat în mod clar. Va fi o decizie definitivă'', a spus premierul britanic, ironizându-i pe cei care cred că va fi posibil să se negocieze din nou cu Bruxelles-ul în cazul în care, la referendum, se va vota pentru ieşirea regatului din UE. 

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de ICM, 42% dintre respondenţi sunt în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, 40% se opun, iar 17% sunt indecişi. AGERPRES