Opiniile pro și contra ieșirii din Uniunea Europeană sunt prezente și în rândurile oficialilor din industria auto britanică. Un studiu realizat de SMMT (Society of Motor Manufacturers and Traders), asociația britanică a producătorilor și comercianților de mașini, arată că 77% dintre membrii săi consideră rămânerea în UE benefică, în timp ce doar 9% își doresc un „Brexit“, restul fiind indeciși.

Una dintre cele mai puternice industrii din Marea Britanie are în componența sa companii puternice precum BMW – cu două uzine la Goodwood și Oxford, General Motors – cu fabrici la Ellesmere Port și Luton, Honda (Swindon), Jaguar Land Rover (Castle Bromwich, Halewood și Solihull), Nissan (Sunderland), Toyota (Burnaston), și Bentley (Crewe). Acestor 10 unități de producție li se adaugă câteva zeci de uzine ale unor companii mai mici precum Aston Martin, Caterham, Lotus, McLaren sau Morgan. În plus, câteva sute de fabrici ale producătorilor de motoare și alte componente susțin una dintre cele mai puternici industrii auto europene, una care produce anual 1,6 milioane de autovehicule – dintre care 70% sunt exportate – și angajează circa 800.000 de persoane.

Atenționați de toți șefii marilor producători de automobile cu uzine în Insulă, de la JLR la BMW, Volkwagen sau Toyota, britanicii sunt sfătuiți să ia în calcul că ieșirea din UE înseamnă majorarea unor taxe care vor genera scumpiri ale mașinilor importate, dar, mai ales, costuri mai mari de producție care pot îndemna unii construtori fie să își reducă producția, fie chiar să părăsească Marea Britanie.

Deși nimeni nu a putut prognoza cu exactitate impactul unui „Brexit“ asupra industriei auto britanice, este limpede că o astfel de măsură ar avea un impact devastator pe termen mediu și lung generând o reducere a producției de mașini, pierderea unor locuri de muncă și creșteri de prețuri pentru autovehicule și piese de schimb.