Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Dan Mihalache îi sfătuiește pe românii care sunt în Marea Britanie să fie pregătiți pentru Brexit. Indiferent de modul în care UK va ieși din UE, cu acord sau fără drepturile lor vor fi apărate.

„Trebuie să ne gândim ce acte avem nevoie și ce trebuie pentru a obține settled status, dar fără să intrăm în panică. Nimeni nu vă va da afară din această țară. Și, dacă vor exista anumite răbufniri de oameni mai supărați, care cred foarte tare în teoria Brexit-ului, care vă vor spune la magazin că nu aveți ce căuta pe aici, vă sfătuiesc să aduceți la cunoștința Ambasadei și a autorităților locale, cu care avem o excelentă cooperare”, a declarat ambasadorul Dan Mihalache.

La întrebarea pe care și-o pun tot mai mulți români și anume cum vor putea călători după Brexit, răspunsul este: “Sunt foarte mulți care ne întreabă dacă mai pot merge acasă de Paște fără pașaport, doar cu buletinul. Da, pot merge. La Secția Consulară primim zilnic 300-350 de cereri de pașapoarte, ceea ce creează o presiune foarte mare pe zona serviciilor consulare pe care le putem presta. Sunt alții care spun: “nu mai plecați acasă de Paște pentru că nu vă veți mai putea întoarce”. Toate aceste lucruri se diseminează în comunitate, creează probleme atât Ambasadei, cât și Consulatului. Oamenii trebuie să înțeleagă că resursele noastre sunt limitate. Vă cer răbdare și înțelegere cu noi, după cum vă pot promite că vom face tot ceea ce este necesar, inclusiv să mutăm Secția Consulară de la Londra într-un sediu nou, astfel încât să răspundem cât mai repede și operativ nevoilor românilor”, a afirmat ambasadorul Dan Mihalache.