Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, susţine marţi, începând cu ora 19:30, declaraţii de presă, la sediul MAI.

“Am avut în vedere că foarte mulți români vor sărbători Sfintele Paști la sfârșitul acestei săptămâni. Având în vedere numărul mare de cetățeni de religie ortodoxă, pentru a nu există riscul infecțiilor cu coronavirus, MAI vine în ajutorul Bisericii Ortodoxe. Vom ajută la împărțirea sfintelor paști, precum și a luminii sfinte aduse de la Ierusalim.

Astăzi am semnat, împreună cu Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un acord de susținere și sprijin din partea tuturor forţelor coordonate de către MAI, pentru stabilirea unor acțiuni comune cu ocazia Sărbătorilor Pascale din acest an.

Pâinea binecuvântată în formă de mici prescuri, stropită cu agheazmă şi vin, numită paști, sfințită în Joia Mare după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor vineri, 17 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 07:00 – 17:00 în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara locașurilor de cult, de către personalul angajat al Bisericii şi de către voluntari.

Credinciosul va scrie în declarația pe propria răspundere la locul deplasării „pentru ridicarea sfintelor paști de la biserică” și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidenţă a persoanei respective.

Angajații parohiilor și voluntarii vor asigura respectarea distanței sociale și a prevederilor din ordonanțele militare, având că semn distinctiv o banderolă albă pe braț.

Pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, paştile vor fi distrubuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă, sau în prima zi de Paşte, începând cu ora 06:00, cu respectarea măsurilor de protecţie.

Distribuirea sfintei lumini aduse de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și a patrulelor MAI aflate în misiune sâmbătă.

Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanțare socială, evitându-se grupurile mai mari de 3 persoane. În acest sens, 2 sau 3 locatari dintr-o scară de bloc pot oferi sfânta lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor.

În zonele carantinate, sfânta lumină va fi dusă cu ajutorul personalului MAI, de la centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.

În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie sfânta lumină în casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor, care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecţie.

Echipajele care acţionează în posturile fixe, precum în intersecţii sau pe drumurile judeţene, cât şi cele de la punctele de frontieră, vor oferi sfânta lumină persoanelor aflate în trafic”, a declarat Vela marţi seară.

Iniţial s-a crezut că Marcel Vela va anunţa Ordonanţa Militară cu numărul 9

Vela anunţase deja că va fi emisă o nouă ordonanţă militară, prin care se vor face anumite clarificări cu privire la sărbătorile pascale, a transmis, marţi, la Azuga, ministrul de Interne, Marcel Vela.

„Astăzi sau mâine (marţi sau miercuri – n.red.), dar nu noi restricţii. Noi excepţii. Să privim jumătatea plină a paharului. O să clarificăm şi acest lucru (nemulţumirile oamenilor că nu se pot duce la cimitire- n. red.). Cu părere de rău că toţi, suntem afectaţi în acest moment şi în preajma acestor sărbători. E de preferat să suferim puţin acum, ca să avem începând de anul viitor şi sănătate şi pe cei dragi alături de noi şi să sărbătorim paştele sănătoşi şi optimist legat de viitorul naţiunii române”, a anunţat marţi dimineaţă ministrul de Interne.

Vela le-a mulţumit românilor că au înţeles situaţia şi că au respectat, în mare parte, măsurile stabilite de autorităţi.